Woonleningen zakken met 20 procent in januari

Marktleider BNP Paribas Fortis heeft in januari 2015 ongeveer 20 procent minder woningleningen toegekend dan in december vorig jaar. Toch werden nog meer leningen verstrekt dan in januari 2014. Dat heeft de bank bekendgemaakt op een persconferentie over woningleningen.

Woonleningen zakken met 20 procent in januari
In de daling van 20 procent zijn de herfinancieringen nog inbegrepen. Als die buiten beschouwing worden gelaten, ziet BNP Paribas een daling van 60 procent. De aanpassing van de woonbonus vanaf 2015 en de lage rentes hebben van 2014 een topjaar gemaakt voor het vastgoedkrediet. Bij BNP Paribas Fortis lag het aantal toegestane leningen, zonder herfinancieringen, vorig jaar 10 procent hoger dan in 2013. In Vlaanderen was het effect logischerwijs het grootst, want Brussel en Wallonië hebben hun woonbonus nog niet aangepast.

Wat 2015 betreft, verwacht de bank dat het een overgangsjaar wordt. “De nieuwe Vlaamse woonbonus zal de markt beïnvloeden”, luidt het. De eerste maanden zou er een terugval van de huizenverkoop zijn, zonder dat dit een grote impact heeft op de prijzen. De rentes zijn vorige maand nog licht gedaald en zullen dit jaar “zeker niet stijgen”.

Eind vorig jaar lag de gemiddelde rente die op de hele markt werd toegekend voor woningleningen op 2,91 procent voor kredieten op meer dan tien jaar met een vaste rentevoet, en op 2,77 procent voor leningen met een jaarlijks variabel tarief. Het rentetarief kan, afhankelijk van de omstandigheden en voorwaarden, nog een stuk lager uitkomen. Volgens BNP Paribas stunten sommige banken door woonleningen met verlies aan te bieden.

Nog een opvallende tendens is dat de leningen minder lang lopen. ‘De gemiddelde looptijd bedroeg vorig jaar 223 maanden, of 11 maanden minder dan in 2013. Zeven op de tien klanten kozen voor een looptijd van minder dan 20 jaar. De kredietnemers lijken liever minder lang te lenen, dan maandelijks een lager bedrag te betalen.’

De bank gaat er prat op dat er amper woonkredieten opgezegd worden of met achterstallige betalingen kampen, in beide gevallen minder dan 1 procent. Drie criteria worden gehanteerd bij het toekennen van de lening: 20 procent van de koopprijs van een woning moet de klant zelf betalen, zijn maandelijkse lasten mogen maximaal 40 procent van zijn inkomsten bedragen en er moet een maandelijks restinkomen zijn van minstens 1.250 euro.

Steeds meer Belgen kunnen lening niet meer afbetalen
Bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren stonden eind 2015 maar liefst 350.635 Belgen achter met de afbetaling van minstens één lening. Dat is 5,6% van alle kredietnemers, blijkt uit een overzicht van de Nationale Bank. De Centrale voor Kredieten aan Particulieren bestaat uit twee luiken: een positief en een negatief. Het positieve bevat de gegevens van alle lopende consumentenkredietovereenkomsten en hypothecaire kredieten die in België werden toegekend. Het negatieve is de zogenaamde zwarte lijst met alle wanbetalers. Banken zijn verplicht de gegevens te raadplegen vooraleer ze een nieuwe lening toekennen. Op die manier wil de overheid overmatige schuldenlast vermijden. De positieve lijst bevatte eind vorig jaar de gegevens van 11,326 miljoen leningen. Het ging om 2,847 miljoen hypothecaire woonleningen en 4,479 consumptiekredieten. De negatieve lijst met leningen waarop achterstallige betalingen werden genoteerd, dikte eind december al aan tot 522.840. Dit bestond uit 34.005 hypotheekleningen en 488.825 consumptieleningen. Sommigen staan achter met de afbetaling van meerdere kredieten.

Gevolgen?
Voorlopig zijn de effecten nog niet zo duidelijk. Vast staat is dat verschillende banken waaronder BNP Paribas Fortis in januari in Vlaanderen veel minder woningleningen hebben toegekend dan in december vorig jaar. Langs de andere kant heeft men meer en meer Belgen die hun lening niet meer afbetalen. Hoe de vastgoedmarkt en de vastgoedprijzen op dit alles zullen reageren zal de toekomst uitwijzen.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag