Woonleningen worden een echt kluwen

Een studie van de KU Leuven toont aan dat de woonbonus de huizen op tien jaar 28 procent duurder hebben gemaakt. Op dit moment ligt de woonbonus bij de onderhandelaars voor de Vlaamse regering op tafel. Eén ding staat vast: door de staatshervorming zal de fiscaliteit van uw woonlening fors complexer worden.

Vindt u de fiscale voordelen voor een woonlening complex? Het is nochtans heel eenvoudig in vergelijking wat u volgend jaar in uw belastingaangifte krijgt voorgeschoteld. Dat is een gevolg van de staatshervorming. ‘De hypotheek wordt een fiscaal kameleon’, zegt Jef Wellens, fiscalist bij Kluwer.

Door de staatshervorming worden de gewesten vanaf 1 juli 2014 bevoegd voor de fiscale voordelen voor de gezinswoning. De woonbonus is daarvan de meest bekende. Voor andere woningen, zoals een tweede verblijf, blijft de federale overheid de belastingvoordelen bepalen. Dat maakt dat de huidige 5 fiscale voordelen voor een (hypothecaire) lening vervangen worden door 14 nieuwe belastingverminderingen. Dat zijn 9 gewestelijke verminderingen en 5 federale.

Zo wordt de bestaande federale woonbonus vervangen door 3 systemen: een gewestelijke woonbonus voor leningen afgesloten voor 2015, een gewestelijke woonbonus voor leningen vanaf 2015 en een federale vermindering. Die laatste is er voor woningen die weliswaar de gezinswoning waren op het moment van de lening, maar waar men intussen niet meer woont. Die driedeling is vrij analoog voor de andere fiscale voordelen voor woonleningen: de bijkomende en gewone intrestaftrek, de vermindering voor het bouwsparen en die voor het langetermijnsparen.

Bevoegde gewest
‘Het bevoegde gewest is niet altijd het gewest waar de eigen woning gelegen is’, zegt Jef Wellens. Welke gewestelijke belastingregels van toepassing zijn, hangt af van waar men op 1 januari van het aanslagjaar woont. Nemen we het voorbeeld van Jan. Hij bezit een woning in Wallonië, maar woont in een huurwoning in Vlaanderen. Omdat zijn fiscale woonplaats in Vlaanderen is, is de lening voor de Waalse woning onderworpen aan de Vlaamse fiscale spelregels.

Bovendien kan het bevoegde gewest veranderen in de loop van de lening. Bij een verhuis van het ene gewest naar het andere, kan een ander gewest bevoegd worden voor dezelfde lening.

Bron:
Netto


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag