Woonleningen worden een echt kluwen

Een studie van de KU Leuven toont aan dat de woonbonus de huizen op tien jaar 28 procent duurder hebben gemaakt. Op dit moment ligt de woonbonus bij de onderhandelaars voor de Vlaamse regering op tafel. Eén ding staat vast: door de staatshervorming zal de fiscaliteit van uw woonlening fors complexer worden.

Vindt u de fiscale voordelen voor een woonlening complex? Het is nochtans heel eenvoudig in vergelijking wat u volgend jaar in uw belastingaangifte krijgt voorgeschoteld. Dat is een gevolg van de staatshervorming. ‘De hypotheek wordt een fiscaal kameleon’, zegt Jef Wellens, fiscalist bij Kluwer.

Door de staatshervorming worden de gewesten vanaf 1 juli 2014 bevoegd voor de fiscale voordelen voor de gezinswoning. De woonbonus is daarvan de meest bekende. Voor andere woningen, zoals een tweede verblijf, blijft de federale overheid de belastingvoordelen bepalen. Dat maakt dat de huidige 5 fiscale voordelen voor een (hypothecaire) lening vervangen worden door 14 nieuwe belastingverminderingen. Dat zijn 9 gewestelijke verminderingen en 5 federale.

Zo wordt de bestaande federale woonbonus vervangen door 3 systemen: een gewestelijke woonbonus voor leningen afgesloten voor 2015, een gewestelijke woonbonus voor leningen vanaf 2015 en een federale vermindering. Die laatste is er voor woningen die weliswaar de gezinswoning waren op het moment van de lening, maar waar men intussen niet meer woont. Die driedeling is vrij analoog voor de andere fiscale voordelen voor woonleningen: de bijkomende en gewone intrestaftrek, de vermindering voor het bouwsparen en die voor het langetermijnsparen.

Bevoegde gewest
‘Het bevoegde gewest is niet altijd het gewest waar de eigen woning gelegen is’, zegt Jef Wellens. Welke gewestelijke belastingregels van toepassing zijn, hangt af van waar men op 1 januari van het aanslagjaar woont. Nemen we het voorbeeld van Jan. Hij bezit een woning in Wallonië, maar woont in een huurwoning in Vlaanderen. Omdat zijn fiscale woonplaats in Vlaanderen is, is de lening voor de Waalse woning onderworpen aan de Vlaamse fiscale spelregels.

Bovendien kan het bevoegde gewest veranderen in de loop van de lening. Bij een verhuis van het ene gewest naar het andere, kan een ander gewest bevoegd worden voor dezelfde lening.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons