Woonlening: aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Je persoonlijke situatie speelt natuurlijk een rol: je moet meerderjarig zijn. Sommige banken geven echter wel een lening aan minderjarigen, als iemand van de dichte familie (ouders of grootouders) daarvoor garant staat. Je moet ook over een bankrekening in België beschikken, maar het is niet verplicht om de Belgische nationaliteit te hebben.

Wat met je inkomen?

Verder is er natuurlijk ook je professionele situatie: als je werkloos bent of net van job bent veranderd, is er weinig kan dat je een lening vastkrijgt. Hoe meer anciënniteit je geniet bij je werkgever, hoe opener de bank zal staan ten opzichte van je dossier. Een zelfstandige zal het altijd moeilijker hebben dan een werknemer om een bank te overtuigen, zeker als die werknemer geniet van een contract van onbepaalde duur.

Financiële situatie

Als je op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staat, zijn je kansen om een lening te krijgen erg klein. Bovendien moeten je inkomsten groot genoeg zijn om de lening “comfortabel” te kunnen afbetalen. Over het algemeen wordt 33% als acceptabel aangenomen: je lening zou niet hoger mogen zijn dan een derde van je inkomen. In de praktijk zijn banken vaak wel wat toleranter en verwachten ze dat je nog € 1.500 overhebt na betaling van je lening.

Eigen inbreng?

De eisen rond eigen inbreng variëren van bank tot bank. Sommige banken weigeren om meer dan een bepaald percentage (80 of 90%) van de aankoopprijs van de woning te betalen. Het is dan aan jou om het schrijfgeld, de kosten van de notaris en het restbedrag van de aankoopprijs te betalen. Als je al eigenaar bent van een andere woning en je die woning als garantie inzet, heb je veel meer kans!

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons