Woonbonus blijft in huidige vorm behouden tot 2015

Het fiscale voordeel van de woonbonus wordt omgezet naar een belastingvermindering. Voor leningen gesloten voor 2015 is er een vermindering tegen het hoogste belastingtarief, vanaf 1 januari 2015 geldt een vermindering van 45 procent. Dat heeft de federale regering beslist. De woonbonus blijft dus volledig ongewijzigd tot 2015 en dat creëert rechtszekerheid voor kandidaat-bouwers en kopers. De woonbonus geeft een fiscaal voordeel aan wie een hypotheeklening afsluit voor het kopen of bouwen van de enige eigen woning. Zij mogen een basisbedrag van 2.260 euro aftrekken van hun inkomsten. Dit bedrag wordt verhoogd met een bijkomend bedrag van 750 euro voor de eerste 10 jaar van het hypothecair contract. Daar komt nog eens een bedrag van 80 euro bij wanneer je 3 of meer kinderen ten laste hebt op 1 januari na het jaar waarin je het krediet hebt afgesloten.

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) had erop aangedrongen met de huidige zeer onzekere woningbouwconjunctuur geen onzekerheid te laten ontstaan. De federale regering heeft haar daarin gevolgd. De VCB had gevreesd dat het systeem van de woonbonus in twee fasen zou worden gewijzigd: in een eerste fase zou de federale regering het huidige systeem van de belastingaftrek omvormen tot een systeem van belastingvermindering van 45% en in een tweede fase zou de Vlaamse regering het systeem verder kunnen aanpassen. Door de beslissing van de federale regering kan de wijziging in de regelgeving op de woonbonus in een keer gebeuren. Dit vergemakkelijkt de communicatie en vermindert de onzekerheid op de bouwmarkt.

Bovendien zal de wijziging pas van toepassing zijn voor leningen die afgesloten worden vanaf 1 januari 2015. Dit betekent dat kandidaat-bouwers nog ten volle van de huidige voordelen van de woonbonus kunnen gebruik maken dit en volgend jaar. De VCB raadt kandidaat-bouwers dan ook aan niet langer met de realisatie van hun plannen te aarzelen.

Vanaf 1 juli 2014 kunnen de gewesten via een decreet een eigen belastingvermindering invoeren tegen een vast percentage of een vast bedrag. Dit kan ook al voor leningen afgesloten vanaf 1 januari 2014, wat onwaarschijnlijk is omdat de Vlaamse regering al herhaaldelijk stelde dat een eigen regeling ten vroegste zal raken aan leningen gesloten vanaf 1 januari 2015. 

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons