Woningprijzen stijgen licht in België

Na Vlaanderen in 2015, voeren Wallonië vanaf 2016 en Brussel vanaf 2017 een minder gunstige 'woonbonus' in.

'Tegen onze verwachtingen daalden de woningprijzen in België in 2015 niet', stelt het kredietratingbureau Standard & Poor's. Voor 2016 wordt een stijging met 1 procent verwacht.

Woningvastgoed bleek in 2015 in België eens te meer vrij waardevast. 'De woningprijzen zijn in België de voorbije vijf jaar stabiel gebleven, nadat ze sinds 2000 met meer dan 50 procent waren gestegen', stelt S&P in zijn jaarlijks rapport over de Europese woningmarkt.

De komende twee jaar zal de markt verder kabbelen als gevolg van 'de fiscale consolidatie'. Na Vlaanderen in 2015, voeren Wallonië vanaf 2016 en Brussel vanaf 2017 een minder gunstige 'woonbonus' in.

'Toch verwachten we dat de impact van die fiscale maatregelen minder groot zal zijn dan we een jaar geleden hadden gedacht. Dat komt omdat het economisch herstel in België aan kracht wint en de financiële voorwaarden om te lenen uitzonderlijk gunstig zijn'. Eerder deze week werd zelfs een hypothecaire rente onder één procent gemeld. Dat gebeurde nooit eerder.

Geen grand cru
2015 was geen grand cru voor de Belgische woningmarkt. De prijzen bleven onveranderd, bij een inflatie van 0,6 procent. Het aantal transacties nam toe met 6,4 procent en het leenvolume zelfs met 23,5 procent. Daarin zaten veel herfinancieringen. Zonder herfinancieringen was er maar een toename met 1,5 procent.

S&P was er een jaar geleden uit gegaan dat het afzwakken van de woonbonus in Vlaanderen, dat voor een rush in het laatste kwartaal van 2014 had gezorgd, zwaarder zou hebben gewogen op de Belgische markt in het voorbije jaar. 'Er is sprake van een verslechterde betaalbaarheid omdat het verlies bij hogere inkomens kan oplopen tot 10 à 15 procent van de lening'.

De verdere daling van de rente, voorkwam die terugval. De rentevoeten voor nieuwe woningen zijn in België in 2014 met 30 basispunten gedaald tot 2,4 procent in december 2015. Die daling kwam bovenop een daling met 90 basispunten in 2014. Ondertussen is die rente nog verdere gedaald.

Prognose
Voor de komende jaren ziet S&P voor de Belgische markt 'twee conflicterende krachten'. Enerzijds is er het weliswaar beperkt economisch herstel, met dalende werkloosheid en uitzonderlijk goede leenvoorwaarden. S&P gaat uit van een groei van de Belgische economie met 1,4 procent in 2014 en 1,6 procent in 2017.

Anderzijds zal de aanpassing van de fiscale stimuli in Wallonië en Brussel op de markt wegen. De nieuwe regels in Wallonië vanaf 1 januari van dit jaar hebben het equivalent van een verlies van 15 à 20 procent op het gemiddeld leenbedrag dat een gezin aankan. De nieuwe regels in Brussel hebben vanaf volgend jaar een negatieve impact van 10 procent voor de hogere inkomens en zelfs van 25 procent voor de lagere inkomens.

België eerder goedkoop
S&P benadrukt dat de Belgische huizenprijzen fundamenteel eerder goedkoop zijn in vergelijking met andere landen. België staat met een gemiddelde woningprijs van 2.690 euro per m² voor een woning slechts veertiende op de lijst van duurste landen. In Frankrijk is dat 5.400 euro per m² en in Groot-Brittannië 4.600 euro per m². Brussel zit aan 3.300 euro, tegenover 6.400 euro in Parijs en 11.000 euro in Londen.

Voor 2016 wordt een forse prijsstijging van 5 procent voorspeld voor Duitsland, Ierland en Groot-Brittannië. Die stijging zal zich in 2017 in die landen doorzetten. Spanje en Portugal halen dit jaar naar verwachting 2,5 procent en Italië 1,5 procent. In Frankrijk blijven de prijzen in 2016 nog ter plaatse trappelen, maar wordt in 2017 een stijging van 3 procent vooropgesteld.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag