Woningprijzen stijgen licht in België

Na Vlaanderen in 2015, voeren Wallonië vanaf 2016 en Brussel vanaf 2017 een minder gunstige 'woonbonus' in.

'Tegen onze verwachtingen daalden de woningprijzen in België in 2015 niet', stelt het kredietratingbureau Standard & Poor's. Voor 2016 wordt een stijging met 1 procent verwacht.

Woningvastgoed bleek in 2015 in België eens te meer vrij waardevast. 'De woningprijzen zijn in België de voorbije vijf jaar stabiel gebleven, nadat ze sinds 2000 met meer dan 50 procent waren gestegen', stelt S&P in zijn jaarlijks rapport over de Europese woningmarkt.

De komende twee jaar zal de markt verder kabbelen als gevolg van 'de fiscale consolidatie'. Na Vlaanderen in 2015, voeren Wallonië vanaf 2016 en Brussel vanaf 2017 een minder gunstige 'woonbonus' in.

'Toch verwachten we dat de impact van die fiscale maatregelen minder groot zal zijn dan we een jaar geleden hadden gedacht. Dat komt omdat het economisch herstel in België aan kracht wint en de financiële voorwaarden om te lenen uitzonderlijk gunstig zijn'. Eerder deze week werd zelfs een hypothecaire rente onder één procent gemeld. Dat gebeurde nooit eerder.

Geen grand cru
2015 was geen grand cru voor de Belgische woningmarkt. De prijzen bleven onveranderd, bij een inflatie van 0,6 procent. Het aantal transacties nam toe met 6,4 procent en het leenvolume zelfs met 23,5 procent. Daarin zaten veel herfinancieringen. Zonder herfinancieringen was er maar een toename met 1,5 procent.

S&P was er een jaar geleden uit gegaan dat het afzwakken van de woonbonus in Vlaanderen, dat voor een rush in het laatste kwartaal van 2014 had gezorgd, zwaarder zou hebben gewogen op de Belgische markt in het voorbije jaar. 'Er is sprake van een verslechterde betaalbaarheid omdat het verlies bij hogere inkomens kan oplopen tot 10 à 15 procent van de lening'.

De verdere daling van de rente, voorkwam die terugval. De rentevoeten voor nieuwe woningen zijn in België in 2014 met 30 basispunten gedaald tot 2,4 procent in december 2015. Die daling kwam bovenop een daling met 90 basispunten in 2014. Ondertussen is die rente nog verdere gedaald.

Prognose
Voor de komende jaren ziet S&P voor de Belgische markt 'twee conflicterende krachten'. Enerzijds is er het weliswaar beperkt economisch herstel, met dalende werkloosheid en uitzonderlijk goede leenvoorwaarden. S&P gaat uit van een groei van de Belgische economie met 1,4 procent in 2014 en 1,6 procent in 2017.

Anderzijds zal de aanpassing van de fiscale stimuli in Wallonië en Brussel op de markt wegen. De nieuwe regels in Wallonië vanaf 1 januari van dit jaar hebben het equivalent van een verlies van 15 à 20 procent op het gemiddeld leenbedrag dat een gezin aankan. De nieuwe regels in Brussel hebben vanaf volgend jaar een negatieve impact van 10 procent voor de hogere inkomens en zelfs van 25 procent voor de lagere inkomens.

België eerder goedkoop
S&P benadrukt dat de Belgische huizenprijzen fundamenteel eerder goedkoop zijn in vergelijking met andere landen. België staat met een gemiddelde woningprijs van 2.690 euro per m² voor een woning slechts veertiende op de lijst van duurste landen. In Frankrijk is dat 5.400 euro per m² en in Groot-Brittannië 4.600 euro per m². Brussel zit aan 3.300 euro, tegenover 6.400 euro in Parijs en 11.000 euro in Londen.

Voor 2016 wordt een forse prijsstijging van 5 procent voorspeld voor Duitsland, Ierland en Groot-Brittannië. Die stijging zal zich in 2017 in die landen doorzetten. Spanje en Portugal halen dit jaar naar verwachting 2,5 procent en Italië 1,5 procent. In Frankrijk blijven de prijzen in 2016 nog ter plaatse trappelen, maar wordt in 2017 een stijging van 3 procent vooropgesteld.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons