Woningprijzen blijven stijgen ondanks crisis

De gemiddelde woning wordt duurder, maar de prijs van huizen in het duurdere segment stabiliseren. Dat blijkt uit recente cijfers van de FOD Financiën, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie.

De prijs van gewone woonhuizen steeg met 2,2% naar 195.554 euro. Die van appartementen met 2,9% naar 207.393 euro. Bij villa’s, bungalows en landhuizen (334.091 euro) was het stijgingspercentage 1,3%. Bouwgronden stegen sterker in prijs met 5,1% (110,8 euro per vierkante meter).

In het Vlaams Gewest kostte een gewoon woonhuis gemiddeld 209.886 euro (plus +2,4% ). Een appartement kostte gemiddeld 211.810 euro (+2,5%) en een villa 356.865 euro (+1,2%). Voor gemiddeld 175,3 euro per vierkante meter kon men er bouwgrond kopen.

De goedkoopste provincie was Limburg, waar je gemiddeld 182.123 euro betaalde voor een gewoon woonhuis. In Vlaams-Brabant zijn ze het duurst (244.878 euro). De goedkoopste gemeente is Mesen, waar je gemiddeld 118.417 euro neertelde voor een gewoon woonhuis. Het duurst is de gemeente Wezembeek-Oppem, met gemiddeld 365.269 euro.

Uit de Trends Vastgoedgids, blijkt dat de huizen in het bovenste segment (Q 75) het iets minder goed doen. Dat wijst erop dat vooral in het onderste en middensegment segment hogere prijzen betaald worden. De prijs van een kwaliteitshuis in België bleef in de eerste jaarhelft van 2013 stabiel op 240.000 euro. Ook Vlaanderen kende met een verkoopprijs van 250.000 geen beweging. De prijs van de villa’s bleef ook nationaal zo goed als stabiel op 380.000 euro (plus 1 % in de eerste jaarhelft van 2013). Vlaanderen geeft hetzelfde beeld met een stabilisering van de prijs op 400.000 euro.

Een kwaliteitsappartement wordt in België verkocht voor 245.000 euro, berekende Trends. Met een stijging van 2 procent in de eerste jaarhelft volgt de markt hetzelfde tempo als in 2012 (plus 4 %). De stijging met 3 procent is ietsje meer uitgesproken dan bij de zuiderburen.

Professor Erik Buyst (KU-Leuven), adviseur van de Vlaamse regering over het woonbeleid: “Ons land zit sinds 2008 in een economisch moeras en toch houdt de woningmarkt goed stand. In tegenstelling tot Nederland en Spanje werd de zeepbel echter niet opgeblazen met extreme hypotheekformules, zodat we bespaard bleven van excessieve dalingen. Zolang er geen zware renteschokken of een terugval in de werkgelegenheid gebeuren, zal de markt rustig verder kabbelen. Momenteel wordt de markt wel ondersteund door investeerders die andere beleggingsproducten mijden. Maar dat zal niet blijven duren. Ik verwacht dat de prijs van de woningen nog een paar jaar zal stabiliseren of licht dalen.” 

Bron: Trends.be

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons