Woningprijzen blijven stijgen: kopen of verkopen?

De woningprijzen in ons land blijven hoog. Zullen de prijzen stijgen of dalen? En is nu het moment om te kopen of te verkopen? Drie vragen aan Laurenz Verledens, vastgoedspecialist bij Trends.

1. Is dit een goed moment om uw huis te verkopen?
Laurenz Verledens: "De prijzen zijn nog altijd hoog. Wie 10 of 20 jaar geleden een woning kocht, kan die wellicht met een fikse meerwaarde verkopen. Zelfs op vijf jaar is er in Vlaanderen een nominale stijging van 20%.

Sommige woningen liggen wel niet goed in de markt. Bijvoorbeeld villa’s uit de jaren zestig tot tachtig. Die beantwoorden vaak niet meer aan de verwachtingen van de kopers in dat segment. De stijl en de inrichting zijn gedateerd, de tuin is te groot en de energieprestaties van zijn vaak slecht. Meer en meer kandidaat-kopers houden daar rekening mee.

Wachten met verkopen is ook niet echt een optie, want voor dat verouderde villasegment verbeter dat sentiment wellicht niet. Tenzij de schaarste aan bouwgrond de kandidaat-bouwers richting deze panden drijft.

De vraag is natuurlijk: wat doen de verkopers? Opnieuw kopen betekent dat hij ook moet rekening houden met de gestegen prijzen. De appartementsprijzen zijn de voorbije 5 jaar ook met 20% gestegen. Een villa verkopen en een appartement kopen kan financieel wel eens tegenvallen."

2. Is dit een goed moment om een huis te bouwen of te kopen?
Laurenz Verledens: "Op het eerste gezicht niet, want de prijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Maar wat is het alternatief? De huurmarkt in ons land is zeer zwak. Veel mensen vinden daar hun gading niet. De rente staat ook nog altijd zeer laag, wat de financiering van een aankoop aantrekkelijk maakt. En de overheid ondersteunt via fiscale weg ook de aankoop van een eigen woning. De vraag is of dat ze dat, gezien de moeilijke budgettaire situatie, in dezelfde mate kan blijven doen. Het vermoeden bestaat dat het systeem van de Woonbonus, dat in 2014 naar het Vlaams bestuursniveau wordt overgeheveld, aangepast worden voor nieuwe contracten."

3. Ondanks de crisis blijven de woningprijzen stijgen. Hoe verwacht u dat de prijzen de volgende maanden en jaren evolueren?
Laurenz Verledens: "We verwachten geen crash van de vastgoedprijzen, eerder een zachte landing waarbij de prijzen stabiliseren en de prijscorrectie gebeurt via de inflatie. De evolutie van de woningprijzen voorspellen is wel heel moeilijk omdat er zoveel parameters op inwerken. Kijken we alleen naar de economische parameters dan zijn de vooruitzichten voor de woningmarkt niet schitterend: de rente staat al heel laag, de economische groei is beperkt, de banken voeren een strengere kredietpolitiek…

De toename van de bevolking en de gezinsverdunning zorgt wel voor een blijvende druk aan de vraagkant. Een onbekende factor is hoe de eigen inbreng evolueert. Het is bekend dat Belgen nog over veel spaargeld beschikken. Het lijkt erop dat die middelen meer en meer worden ingezet om kinderen en kleinkinderen te steunen bij de aankoop van een woning." 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons