Woningmarkt piekt

Het laatste kwartaal van 2013 was een drukke periode voor de Belgische residentiële vastgoedmarkt. Volgens de notarissen geeft dat aan dat de Belgen belangrijke beslissingen niet langer uitstellen.

De Notarisbarometer toont een belangrijke stijging van het aantal woningverkopen in het vierder kwartaal: er waren 4,1 procent meer transacties dan in het laatste kwartaal van 2012. Vooral in december was het bijzonder druk met een stijging van 18,2 procent in vergelijking met december 2012. De Belgen stellen belangrijke beslissingen zoals de aankoop van een woning niet langer uit, concluderen de notarissen. Op jaarbasis stabiliseerde de vastgoedactiviteit. In Vlaanderen was er wel een lichte stijging van het aantal transacties (+1,1%). In Wallonië (-1,6%) en Brussel (-2,6%) was er een daling. 

Hogere prijzen
De hoge activiteit ging ook gepaard met een prijsstijging. In de laatste drie maanden van vorig jaar klom de gemiddelde prijs van een woonhuis 2,7 procent hoger dan in het vierde trimester van 2012. De prijsstijging was er in de drie gewesten, met Wallonië als uitschieter (+4,7%) In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met 1,8 procent, in Brussel bleef de stijging beperkt tot 0,3 procent. 

Voor het hele jaar 2013 bedraagt de stijging 3,2 procent. Volgens de Notarisbarameter is de gemiddelde prijs van een woonhuis in België nu 233.959 euro: een stijging van 3,2 procent in vergelijking met 2012. In Vlaanderen is dat 250.281 euro (+2,3%). Opnieuw tekende Wallonië voor de grootste prijsstijging: plus 3 procent tot 176.179 euro. In Brussel klom de gemiddelde prijs met 1,6 procent tot 410.194 euro. 

Op de appartementenmarkt was de waardetoename kleiner. In 2013 werd een appartement in België gemiddeld verkocht voor 204.181 euro, een stijging met 2,1 procent in vergelijking met 2012. De Brusselse appartementenmarkt presteerde het beste (+4,2 %); in Vlaanderen was er een bescheiden prijstoename van 0,6 procent. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons