Woning kopen: wat schrikt jou af?

Een eerste woning kopen kan zowel financieel als emotioneel een zware beproeving zijn. Het is dan ook normaal dat bij sommige mensen al eens angst opduikt wanneer ze denken aan alles wat erbij komt kijken. Wij sommen de vijf grootste angsten op die misschien afschrikken én hoe je er mee kan omgaan.

1. Te veel betalen
Is de prijs die men vraagt voor het huis of appartement een juiste prijs? Of vragen ze te veel? Vergelijken is hier de boodschap! Kijk rond naar gelijkaardige panden in de buurt. Dat kan je bijvoorbeeld op Zimmo, waar het ZMV-bedrag je al in de juiste richting duwt. Al is het ook belangrijk om andere factoren mee in rekening te brengen zoals de ligging en de voorzieningen in de omgeving.

Houd ook altijd in je achterhoofd dat de prijs een vraagprijs is. Goed onderhandelen zal in veel gevallen de prijs ook nog laten zakken. Probeer het dus altijd met een eerste bod onder de vraagprijs. Ten slotte kan je ook een onafhankelijke en neutrale schatting laten uitvoeren. Dat kost je dan misschien wel wat geld maar zorgt anderzijds voor wat gemoedsrust.

2. De juiste woning
Er kan vaak een groot aanbod zijn dat je aanspreekt. Elke woning zal voor- en nadelen hebben. Wat is dan de juiste, perfect woning waar je moet voor gaan… Kies je voor een kleinere woning in de stad of toch liever een grotere met wat grond op het platteland? Iets kopen waarbij renovatiewerken dienen te gebeuren of iets instapklaar?

Hier zal je vooral moeten kijken naar jezelf. In welke fase van je leven zit je? Wat zijn je persoonlijke en familiale doelen op korte termijn? Waar hecht jij het meeste belang aan: ‘s avonds in de tuin met vrolijke gekrakeel van tsjilpende vogels op de achtergrond of liever de ambiance van het nachtleven in een bruisende stadsbuurt? Vlot toegang tot de autosnelweg of liever wat afgelegen? Kies je voor een woning in de stad, of toch maar naar het platteland?

3. De verkoper/vastgoedmakelaar
Sommige mensen kunnen het gevoel krijgen dat een vastgoedmakelaar niet echt te vertrouwen of ‘transparant’ is en dus misleid worden. Dit gevoel kan ontstaan door bijvoorbeeld slechte ervaringen die ze misschien eerder hebben meegemaakt of minder positieve verhalen die ze via via gehoord hebben… Laat je gerust bijstaan door een naaste vriend of familielid én iemand die zelf al wat ervaring heeft met het (ver)kopen van een woning. Ken je niemand in je omgeving, dan kan een aankoopbegeleider je ook helpen. 

Een aankoopmakelaar of -begeleider kijkt sowieso anders naar je droomwoning en kan bepaalde zaken opmerken of aanhalen waar je zelf niet meteen aan dacht. Probeer zelf ook zoveel mogelijk informatie in te winnen en op de hoogte te zijn van bepaalde zaken of laat ze controleren. En vergeet de notaris niet! Ook hij kan je bijstaan, bijvoorbeeld bij het nalezen van het compromis.

4. Een (vastgoed)crash
Mensen zijn soms bang dat ze kopen op het moment dat de vastgoedmarkt op z’n hoogtepunt staat om even later in te storten. Wat gaat de toekomst brengen? Zal de waarde van mijn woning binnen x-aantal tijd nog goed – en liefst een stuk gestegen – zijn? En wat als het slecht gaat met de economie, er jobs gaan sneuvelen, de lening niet kan afbetaald worden,…

Een glazen bol die de toekomst kan voorspellen. Iemand? Helaas! Investeerders zullen – terecht – wat voorzichter en langer nadenken wat ze met hun spaarcenten gaan doen. Maar iemand die een eerste woning wil kopen moet zich niet te veel zorgen maken. Het belangrijkste is dat je er zelf financieel en emotioneel klaar voor bent. Is dat het geval dan moet je niet twijfelen.

5. Een kans missen
Dit is een zuiver emotioneel gegeven: bang zijn dat je net dat ene perfecte huis om de hoek gaat missen. De kans is groot dat het een verlammend effect gaat veroorzaken.

Koop je een huis of appartement, dan koop je dat op een bepaald moment. Het is zinloos om stil te staan bij wat er al verkocht werd of mogelijk in de toekomst te koop zal staan. Het enige wat je écht kan doen is het huidige aanbod goed bekijken en eventueel horen of iemand (dat kan een makelaar zijn) weet heeft van een bepaald pand dat binnenkort te koop zou komen te staan.

Kortom: een beetje angst is gezond, normaal zelfs. Maar zoals alles in het leven, te veel (onterechte) angst kan je ook verlammen. Kom je later toch nog je droomwoning tegen, kan je eventueel overwegen om er nogmaals voor te gaan, maar ook dan moet je alle voor- en nadelen overwegen.

Bron

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons