Zo pas je je woning aan voor je oude dag

Denk jij al eens aan je oude dag? Heel wat mensen willen zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven wonen. Dat kan perfect mits de nodige aanpassingen.

  • Buiten ligt er bij voorkeur een drempelloos, hellend vlak van de voordeur tot aan de straat. Liefst verhard, rolstoelgebruikers zijn niet tuk op kiezeltjes.

  • Zowel de buiten- als binnendeuren zijn breed genoeg zodat je er eenvoudig met een rolstoel door kunt rijden.

  • De ideale woning voor ouderen heeft zo weinig mogelijk trappen of is uitgerust met een traplift. Zijn er toch meerdere verdiepingen in de woning? Zorg dan zeker dat er een (tweede) badkamer op het gelijkvloers is.

  • Zowel op het toilet als in de badkamer zijn stevige handgrepen of steunmiddelen aanwezig. Anti-slipmatjes zijn ook aan te raden.

    • Een inloopdouche - zonder niveauverschil in de vloer - is niet enkel mooi maar ook ontzettend praktisch.
  • Een eventuele automatisatie van deuren, rolluiken of garagepoort verhoogt het wooncomfort.

  • Voor rolstoelgebruikers mag het keukenaanrecht een stuk lager.

  • Een schakelaar naast het bed waarmee je alle lichten en elektrische apparaten in één keer uitschakelt, kan je heel wat frustraties besparen.

Vlaamse aanpassingspremie
De Vlaamse overheid biedt subsidies aan om een woning aan te passen aan de behoeften van een inwonende oudere. Uiteraard zijn er wel wat voorwaarden. Zo moet een inwonende oudere minimaal 65 jaar oud zijn en moeten de werken de woning toegankelijker maken. Daarnaast is er ook nog een inkomensgrens.

Via 'Wonen Vlaanderen' kun je achterhalen of je in aanmerking komt voor de aanpassingspremie (maximaal 1.250 euro).

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons