Een witte muur iets voor in jouw woning?


Het lijkt misschien niet zo op de overvloedige foto’s, maar een witgeverfde muur maakt een ruimte niet per definitie ruimer en helderder. Foto’s hebben de neiging om een ruimte voor te stellen die genesteld is in natuurlijk licht, dit doet het er sowieso aantrekkelijker uitzien. Maar een foto vertelt niet alles. Wil je dat je witte muren van je kamer ook in de realiteit een prachtstuk maken? Volg dan de volgende vuistregels. (noot: de fotovoorbeelden in dit artikel zijn voorbeelden van geslaagde witgeverfde ruimtes, zelfs wanneer ze gekoppeld zijn aan paragrafen die aanraden wanneer wit te vermijden)


Heb je verlichting nodig? Vermijd dan wit.
De beste startindicator voor het al dan niet wit verven van je muren: als je kamer kunstmatige lichtbronnen nodig heeft doorheen de dag, dan zijn witte muren geen goede optie.


Geen natuurlijke verlichting? Laat het dan ook maar.

Hiermee samenhangend: als er geen natuurlijk licht binnenvalt in je ruimte, zijn witte muren geen goede oplossing. Ze maken dergelijke ruimtes vlak en levenloos. Je hebt immers natuurlijk licht nodig om wit te doen schitteren. Hoezeer je het ook wil, probeer witte muren te vermijden in deze kamers.


Moeilijke architectuur? Geen wit aub!

Ruimtes waarin architecturale fouten zitten of die vreemd zijn opgebouwd, zijn geen goede plaats voor witte muren. Wit doet deze eigenaardigheden opvallen, terwijl het de bedoeling is imperfecties zo veel mogelijk te verbergen en maskeren.


Donkere en krappe ruimte? Gebruik opnieuw een andere kleur.

Akkoord, witte muren kunnen een kamer er helderder en ruimer laten uitzien. Maar alleen wanneer er natuurlijk licht binnenvalt. Donkere kleine ruimtes worden daarom beter niét wit geverfd. Gebruik een iets minder lichte kleur om de kamer wat meer energie te geven. Of gebruik een donkere kleur als je de kamer nog wat kleiner en gezelliger wil maken.


Ga voor wit in natuurlijk heldere kamers.

Dit had je ondertussen natuurlijk al afgeleid: witte muren werken het best in een kamer die van nature al zeer helder is dankzij de natuurlijke lichtinval. De muren zorgen ervoor dat het licht door de hele kamer schiet!


Staat de zon in de middag op je kamer? Kies voor helderwit.

Helderwitte muren absorberen het sterke grijsblauwe zonlicht en houden op die manier de balans in je kamer.


Verf je noordelijk georiënteerde kamers in warm wit.

Valt er de hele dag geen zon binnen in je kamer, dan is warm wit (wit met rode, gele of bruine tinten) de beste optie.


Een sterk geaccentueerde muur? Gebruik wit als achtergrond.

Staat er een muur opgebouwd uit speciaal materiaal of geverfd in een opvallende kleur in je ruimte? Kleur de andere muren dan wit. Deze kleur is immers de ideale achtergrond om het accent nog meer doen op te vallen. Let wel: opnieuw enkel wanneer er voldoende natuurlijk licht binnenvalt!


Een witte achtergrond voor kamers met opvallende interieuritems.

Hier geldt hetzelfde als in het vorige item: heb je opvallende, artistieke, excentriek vormgegeven elementen in je ruimte? Ze vallen nog harder op tegen een sobere, witte achtergrond. In een moderne, rustieke of industriële ruimte excelleren witte muren door je speciale interieuritems nog meer in de verf te zetten.


Wit is complementair met mooie, natuurlijke uitzichten.

Heb je een kamer met zeezicht of zicht op de prachtig glooiende natuur in Haspengouw? Het laatste wat je dan wil, is een kamer die afleidt van wat er buiten te zien is. Wit geeft een kader en versterkt het uitzicht. Dit werkt wel enkel met een “zacht” uitzicht. Bestaat je zeezicht uit een woelige zee die tekeer gaat op de rotsen, dan versterkt een wit interieur deze “ruwheid”.


Een drukke kamer? Wit brengt rust.

Boekenrekje hier, schilderijtje daar, nog een gigantisch tv-scherm tegen de muur… Ruimtes kunnen door hun verschillende functionaliteiten al snel druk worden. Het laatste wat je dan wil, is nog een schreeuwende kleur tegen de muur. Wit is de ideale oplossing. Opnieuw enkel voor ruimtes met veel natuurlijk licht!


Kies de juiste tint wit!

Last but not least: heb je besloten dat je een ruimte wit gaat verven, zorg er dan voor dat je het juiste wit kiest voor jouw ruimte. Wit komt in vele tinten: blauw, grijs, groen, rood, geel, bruin, … Er bestaan waarschijnlijk evenveel wittinten als daadwerkelijke kleuren!


Bron

Zimmo

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons