Wil je voor de eerste keer verhuren? Dit moet je allemaal weten!

Wie een huis of een appartement wil verhuren, hoeft geen beroep te doen op een immobiliënmakelaar maar dan enkel en alleen als je alle rechten en plichten kent…

We beginnen met een kwestie die voor de hand ligt, maar die toch aangehaald dient te worden. In welke staat moet een woning die bestemd is voor verhuur zich bevinden? Het pand moet uiteraard voldoen aan de basisvereisten inzake veiligheid, gezondheid en leefbaarheid. De Belgische wetgeving bepaalt ook dat het de verantwoordelijkheid van de verhuurder is om een rookmelder in de gehuurde woning te installeren.

Wat met het papierwerk?
Als eigenaar of vruchtgebruiker van een pand heb je in principe nog steeds het recht om het te verhuren, maar sommige gemeenten kunnen een ad hoc-certificaat eisen. Vraag dat dus zeker na. Wat de huurprijs betreft, die bepaal je zelf. Eens overeengekomen, kan dit tarief niet meer worden aangepast maar wordt het automatisch jaarlijks geïndexeerd. De meeste huurovereenkomsten gelden voor 9 jaar, opzegbaar om de 3 jaar, al bestaan er ook andere types. Ook hiervoor kan je contact opnemen met je gemeente.

Wettelijke verplichtingen waar je niet omheen kan
De vraag die veel verhuurders zich stellen is of ze een potentiële huurder mogen weigeren. Hoewel je jezelf niet hoeft te verantwoorden wanneer je de voorkeur geeft aan de ene huurder boven de andere, mag je niet discrimineren. Dat is bij wet verboden en kan dus worden gesanctioneerd. Wat de voorwaarden van het contract betreft, daarin ben je vrij op voorwaarde dat je de bepalingen van de wet naleeft. Ook belangrijk: als het gehuurde pand als hoofdverblijf wordt bewoond, is het verboden om de onroerende voorheffing aan de huurder in rekening te brengen.

De plaatsbeschrijving
De plaatsbeschrijving is verplicht en da’s een goede zaak. De huurder wordt immers verondersteld je eigendom achter te laten in de oorspronkelijke staat en de plaatsbeschrijving moet discussies vermijden. De huurgarantie is dan weer geen wettelijke verplichting, al beschermt ze je wel.  In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de huurprijs niet meer dan 3 maanden mag bedragen. Een huurcontract moet echter wel geregistreerd zijn om als geldig te worden beschouwd.

Bron
ImmovlanGerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons