Wikifin beantwoordt meest gestelde vragen over wonen

Wikifin.be, de webstek rond financiële vorming van de financieeltoezichthouder FSMA, wordt naar aanleiding van Batibouw uitgebreid met enkele praktische tools die moeten helpen bij het financiële beheer van een woonproject. Zo biedt een immosimulator surfers de kans te berekenen of een bouwproject financieel haalbaar is.

Sinds januari 2013 werd wikifin.be al 750.000 keer geraadpleegd. Donderdag stelde toezichthouder FSMA een nieuwe uitbreiding van de website voor. 'Met '10 antwoorden op uw woonvragen' en een stand op Batibouw toont FSMA dat het begaan is met de zorgen en vragen van onze medeburgers. 'We willen hen praktische tools in handen geven die hen op een slimme manier hun geld helpen te beheren', zegt FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais.

Een van de nieuwe tools is een IMMOsimulator. De tool laat surfers toe de financiële haalbaarheid van een woonproject te berekenen. Wie alle kosten ingeeft die nodig zijn voor de aankoop, bouw of verbouwing van de woning, kan met de tool bijvoorbeeld nagaan welke eigen inbreng nodig zal zijn om de afbetaling van de lening realistisch te houden. Of hij kan nagaan welke leningformule het meest aangewezen zal zijn om het woonproject te financieren.

Een andere nieuwigheid is een lijst van tien meest gestelde vragen over wonen. In november vorig jaar nodigde wikifin.be alle Belgen uit om hun woonvragen te stellen. Op basis van 1.000 binnengekomen vragen bundelde FSMA de tien meest voorkomende vragen in een boekje dat op de website raadpleegbaar is. De vragen gaan onder meer over de premies, de woonbonus en de keuze tussen huren of kopen. 'Een woonproject in goede banen leiden is niet altijd makkelijk. Door het stap voor stap aan te pakken en je goed te informeren wordt het een stuk eenvoudiger', zegt minister van Financiën Koen Geens (CD&V), die het nieuwe Wikifin-project samen met minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) voorstelde.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons