16 augustus 2012

Bij het doen van onderzoek naar percentages die vastgoedmakelaars in de EU hanteren kwam ik al snel wat drempels tegen. Een rondgang langs allerlei websites van kantoren leverde niets op. Op niet 1 website stonden de tarieven… 
Met de komst van verschillende websites wordt deze markt langzaam maar zeker opengebroken. De tijd dat je als familie naar de makelaar op de hoek ging lijkt definitief voorbij. Tegenwoordig vergelijken we tarieven en de servicegraad. Dat de tijd daarvoor rijp is blijkt uit een rondegang langs de verschillende vastgoedmakelaars. De tarieven verschillen namelijk enorm zonder dat hier een duidelijke reden voor lijkt te bestaan.

Wat zijn de percentages die vastgoedmakelaars vragen in verschillende EU landen?

Gevonden tarieven verschillen onderling flink
Duitsland
hanteert een courtage van 3 tot 3,5%. Daar staat tegenover dat de belastingen bij overdracht en verkoop niet zo hoog zijn. Ook zijn de huizenprijzen over het algemeen niet extreem hoog wat weer een negatief effect heeft op de portemonnee van de vastgoedmakelaar.
In België hanteren vastgoedmakelaars ook geen vaste percentages. Als het om “gewone” verkopen gaat is 3% een bedrag wat vaak wordt genoemd. Als het om duurdere verkopen gaat bijvoorbeeld van €3.000.000, wordt de commissie meestal aangepast naar 1,5 à 2,5%. Vaak is dit bedrag enigszins onderhandelbaar.

Buiten de EU betaal je voor uitmuntende service
Hoewel dit artikel over de EU gaat, toch een blik naar Canada en de VS. Deze landen spannen de kroon, zowel qua diensteverlening als hoogte van de commissies.  De makelaar in Canada en VS krijgt een courtage van 3% tot 6%, maar zorgt dan voor schoonmaak van het huis, inrichting met meubels, open dagen met wijn en kaas, reclame met billboards, eigen website voor de woning, tegoedbonnen voor het gezin wanneer er een bezichtigingsdag is gepland. We kunnen hier niet zo heel veel van leren want de markt is daar totaal anders.
In Nederland was het gemiddelde tarief slechts 1,4%, zowel van duurdere en goedkopere woningen. De prijzen van vastgoed zijn in Nederland extreem hoog, dus zo’n percentage kan dan toch kostendekkend zijn. Voor de koper en verkoper komen daar nog veel extra belastingen bij. Veel makelaars rekenen in NL tegenwoordig een vast tarief bijvoorbeeld €990,-. De nederlandse makelaar staat er om bekend zich niet erg in te spannen bij de verkoop. Hij maakt (tegen meerprijs) enkele foto’s en zet deze op de diverse makelaarssites.
In het Verenigd Koninkrijk liggen de gemiddelde fees tussen 1 en 2,5%, maar daar komen dan nog agency fees bij van 1,8%, uiteindelijk kom je dan duurder uit dan bijvoorbeeld Nederland, België en Duitsland.

Conclusie is dat de fees, commissies en courtages binnen de EU nog behoorlijk ondoorzichtig zijn. In de toekomst zal hier wellicht verandering in komen zodat de consument en commercieële koper beter een beslissing kan maken. Het gaat tenslotte om flinke geldbedragen en niet te vergeten een beslissing die je leven kan veranderen.
Heel anders dus dan de aankoop van een nieuwe fiets.

Bron:
http://blogeurope.billionhomes.com/wie-zijn-de-duurste-vastgoedmakelaars


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag