Wie moet je bod aanvaarden als er meerdere eigenaars zijn?


Je wil een bod doen op een onroerend goed dat meerdere eigenaars heeft. Wie moet dan je bod aanvaarden? Volstaat het dat één van de eigenaars dat doet?


Het gebeurt wel eens dat een onroerend goed eigendom is van meerdere personen. Dat kunnen bijvoorbeeld twee echtgenoten zijn, samenwonende partners of erfgenamen die samen het onroerend goed erfden.


Iedereen moet akkoord gaan


Als je een bod doet op het onroerend goed moet elke mede-eigenaar dat aanvaarden opdat je een geldige koop zou hebben. De aanvaarding door één van de mede-eigenaars (terwijl anderen niet akkoord zijn) volstaat dus niet. Als één van de mede-eigenaars het niet eens is, kan je niet zomaar kopen.


Sterkmaking


Als diegene die het bod aanvaardt beweert dat ook de andere eigenaars akkoord zijn met de verkoop, kan je vragen dat hij je een volmacht voorlegt. Heeft hij die niet, dan kan je nog altijd vragen dat hij zich sterk maakt voor de andere eigenaars. Gaan die uiteindelijk niet akkoord met de verkoop, dan kan je van de mede-eigenaar die zich sterk maakte een schadevergoeding vragen.


En de makelaar?


Een makelaar mag een onroerend goed overigens niet zomaar te koop stellen op verzoek van één van de eigenaars als de anderen het daarmee niet eens zijn. Als een makelaar een onroerend goed te koop stelt mag je er dan ook in principe vanuit gaan dat alle mede-eigenaars het met die tekoopstelling eens zijn. Als iemand zich sterk maakte zal de makelaar je daarover informeren.

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons