Wie moet de gracht tussen jouw grond en die van je buur onderhouden?

Tussen jouw grond en die van je buur ligt er een gracht. Wie van jullie beiden moet die gracht onderhouden? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Om te weten wie een gracht die tussen twee percelen grond ligt moet onderhouden, is het belangrijk om te weten wie de eigenaar is van deze gracht.

De gemeente

Vooreerst kan het gebeuren dat de gemeente eigenaar is van de gracht in kwestie. Is dat het geval, dan moet de gemeente ook instaan voor het onderhoud van de gracht. Gaat het daarentegen om een private gracht, dan moeten jij en/of je buur instaan voor het onderhoud.

In onverdeeldheid

De verplichting om het onderhoud te doen valt op jullie beiden als de gracht in onverdeeldheid is. Concreet betekent dit dat jij en je buur dan gezamenlijk de kosten van het onderhoud moeten dragen.

De wet zegt overigens dat grachten tussen twee erven vermoed worden in onverdeeldheid te zijn als er geen titel of teken is van het tegendeel. Een teken dat een gracht niet gemeen is, is aanwezig wanneer de dijk of de opgeworpen aarde zich slechts aan één zijde van de gracht bevindt. De gracht wordt dan geacht uitsluitend aan degene toe te behoren aan wiens kant zich de opgeworpen aarde bevindt.

Van jou of je buur

Is de gracht integendeel alleen van jou of van je buur, dan staat de eigenaar daarvan alleen in voor het onderhoud daarvan. De eigenaar hoeft daarvoor dan ook geen toestemming van zijn buur te hebben.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons