Wie betaalt voor een verstopte afvoer in een appartement?

Je bent eigenaar van een appartement. De afvoer van het bad, toilet of de lavabo blijkt verstopt te zijn en je moet er een loodgieter bijhalen. Wie betaalt dan de kosten van de ontstopping? Ben je verzekerd voor eventuele schade?

Je stelt vast dat het water niet meer wegloopt uit je bad of dat je wc niet meer doortrekt. Wat je zelf ook doet, je krijgt het probleem niet opgelost. Hoe ga je dan te werk?

Bel de syndicus

Veeleer dan zelf zomaar een loodgieter of een firma gespecialiseerd in ontstoppingen te laten langskomen, neem je best contact op met de syndicus. Hij kan iemand bij je langs sturen. Die persoon kan meteen zien waar de verstopping zich situeert en of dit al dan niet in de gemene delen zit.

Wie betaalt?

Afhankelijk van waar de verstopping zit zal jij, dan wel de vereniging van mede-eigenaars de kost van de ontstopping moeten betalen. Het zou nu eenmaal niet correct zijn dat jij moet betalen voor een probleem dat ergens verder in de afvoer zit en waar je helemaal zelf niet voor verantwoordelijk bent. Laat je zelf iemand langskomen (en ga je niet langs de syndicus) dan kan er discussie ontstaan of je diens rekening wel kan laten betalen door de vereniging van mede-eigenaars.

Verzekerd voor de schade?

Misschien heb je in je eigen appartement wel schade door de verstopping (zo bv. waterschade). Die schade kan je dan mogelijks verhalen in het kader van de blokpolis van het gebouw. De kost van de ontstopping op zich is integendeel geen schade die je kan terugvorderen van de verzekeraar.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons