Welke verzekeringen moeten mede-eigenaars afsluiten?

Gevolgen van bepaalde ongevallen of incidenten, zowel wat het gebouw als de aansprakelijkheid van de vereniging van mede-eigenaars betreft, kunnen zeer aanzienlijk zijn. Het is daarom sterk aanbevolen om bepaalde specifieke verzekeringen af te sluiten.

Drie soorten polissen worden aanbevolen: een woningverzekering (ook wel “globale” verzekering genoemd), een aansprakelijkheidsverzekering voor de syndicus en een aansprakelijkheidsverzekering voor het personeel, de mede-eigendomsraad en de boekhouder.

De woningverzekering

Deze polis heeft betrekking op materiële schade veroorzaakt door brand, waterschade, blikseminslag, explosie, hagel of een aardbeving. Ze wordt onderschreven door de vereniging van mede-eigenaars, die de status van verzekeringnemer heeft. Deze verzekering dekt zowel de aansprakelijkheid van de vereniging van mede-eigenaren als de eigenaars zelf.

De huurders zijn daarentegen niet gedekt; zij moeten zelf een verzekering afsluiten om brand- en waterschade te deken.

De polis geldt zowel voor de gemeenschappelijke als voor de verhuurde delen en moet het gebouw als geheel bestrijken, rekening houdend met bijgebouwen en garages. De inboedel is niet mee verzekerd. Dat kan – maar moet niet – via een aparte polis.

De beslissing om een dergelijke verzekering af te sluiten, wordt genomen tijdens de algemene vergadering van mede-eigenaars en de premie wordt logischerwijs door hen betaald. Het is dan aan de curator om te bepalen hoeveel door elk, in verhouding tot hun aandelen.

Aansprakelijkheidsverzekering

De wet schrijft voor dat elke syndicus, al dan niet beroepshalve, een aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten die de uitoefening van diens taken dekt. Gaat het om een onbetaald mandaat uitgeoefend door een niet-professionele mede-eigenaar, zal deze verzekering worden betaald door de vereniging van mede-eigenaars.

Er bestaan nog andere polissen. Indien de mede-eigenaar personeel in loondienst heeft, bestaat de verplichting om een verzekering af te sluiten voor arbeidsongevallen en voor ongevallen tijdens woon-werkverkeer. Tijdens de algemene vergadering kan ook besloten worden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor de leden van de mede-eigendomsraad en voor de boekhouder.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons