Welke grond gebruiken in je tuin?

Informatie over de tuin vind je voldoende. De juiste plantenkeuze, de mooiste tuinmeubelen, het perfecte terras, … ze komen allemaal aan bod. Maar over de kwaliteit van de grond hoor je amper iets. Dat is onterecht, want hoewel het vaak een technisch verhaal is, bepaalt de kwaliteit van de grond mee de schoonheid van je tuin.

De kwaliteit van de grond is zeer belangrijk om de slaagkansen van een mooie tuin te garanderen.

Daarbij is het belangrijk te weten welke grondsoort je hebt. Is de grond zuur of base? Zo kun je de planten uitzoeken, die zich goed voelen in deze situatie.

Zuurtegraad van de bodem
De zuurtegraad van de bodem wordt uitgedrukt in pH. De p staat voor het Duitse Potenz, en de H voor waterstof. pH is in feite de concentratie van de waterstofionen in de grond. De waarden worden gegeven van 0 tot 14. 7 betekent een neutrale grond, niet zuur en niet basisch (kalk). Hoe hoger je gaat, hoe meer kalk in de grond. Hoe lager, hoe zuurder de grond is. Elk cijfertje hoger of lager is 10 keer zo kalkrijk of zo zuur als het vorige. Dus is de grond met een pH van 5, 10 keer zo zuur als de grond met een pH van 6. 

De meeste planten groeien goed bij een pH tussen 4 en 8. Je hebt planten die graag in een zuurder milieu groeien, alsook planten die graag wat meer kalk hebben. Als de planten te zuur staan, of ze hebben te veel kalk, dan kunnen er gebreken optreden. Soms zie je dan gele randen rond het blad of zijn er groeiremmingen en zal de plant nooit uitgroeien tot een mooi volwassen exemplaar. Grond analyseren Voor je begint met de aanleg van je tuin, laat je best de grond analyseren. Dit kan door een grondstaal te sturen naar de Bodemkundige Dienst van België. Er zijn ook verschillende tuincentra, die je deze service aanbieden. Samen met de uitslag krijg je dan vaak een bemestingsvoorstel, dat je in staat stelt de grond optimaal voor de aanplant voor te bereiden. Het bemestingsvoorstel gaat meestal over een periode van 3 jaar, zodat je ook als de tuin eenmaal aangeplant is, de juiste bemesting kan geven. Niks weerhoud je om na deze periode een nieuwe analyse te laten uitvoeren, zodat je correct de juiste plantvoeding kan toedienen.

Het is zeer te raden om deze analyses te laten uitvoeren, want wat men ook beweert of hoe goed de tuinaannemer ook is, het is onmogelijk om met het blote oog de juiste staat van de grond te bepalen. Als je weet dat de verhouding tussen de andere factoren (water, lucht en organische deeltjes) ook bepalend zijn voor de kwaliteit, kun je al voorspellen dat het allemaal niet zo simpel is als men eerst denkt.

Grondtypes
Grond is een verzameling van minerale deeltjes, water, organische stof en lucht. De grondsoort wordt bepaald door het soort van mineraal. De 3 meest courante grondsoorten zijn: 

- Zandgrond
Deze grond laat z’n water goed door, omdat de minerale deeltjes grof en groot zijn. Zandgrond is eenvoudig om te spitten.

- Kleigrond
De minerale deeltjes van kleigrond zijn heel klein. De grond is zwaar en moeilijk te bewerken, maar wel heel vruchtbaar.

- Leemgrond
Leem is in feite een mengeling van zand en klei. Leemgrond is de ideale tuingrond. Zeer vruchtbaar en toch nog redelijk goed te bewerken.

Grond die te zuur is verbeteer je door de toevoeging van kalk. Grond waarin te veel kalk zit, stuur je bij door turf toe te voegen. Dit klinkt simpel, maar dat is het niet. Laat je goed informeren, en houd je aan de voorschriften. Zo kun je optimaal en héél lang, genieten van een tuin waarin alles optimaal groeit en bloeit.

Bron:
Habitos


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag