Welk type warmtepomp kiezen?

Warmtepompen zijn aan een voorzichtige opmars bezig. Vooral in de goed geïsoleerde nieuwbouwprojecten bieden ze een interessant alternatief om goedkoop en energievriendelijk te verwarmen. Maar er bestaan verschillende types warmtepompen. Welk type kies je nu het best?

Laat ons beginnen bij het begin: een warmtepomp is niet in iedere situatie de beste oplossing. Om de techniek te overwegen, moet de woning aan enkele voorwaarden voldoen:
 - Ze moet voldoende geïsoleerd zijn (maximaal K40, liefst lager)
 - Het verwarmingsnet moet op lage temperatuur werken (vloerverwarming, aangepaste radiatoren,…)

Types warmtepompen
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van de manier waarop ze hun energie betrekken, en de manier waarop ze die in de woning afgeven.
- Bodem-waterwarmtepomp: haalt de energie uit de aarde en geeft die via water in de woning af
- Water-waterwarmtepomp: haalt zijn energie uit het grondwater en geeft die via water in de woning af
- Lucht-waterwarmtepomp: haalt zijn energie uit de buitenlucht en geeft die via water in de woning af
- Lucht-luchtwarmtepomp: haalt zijn energie uit de buitenlucht en geeft die via lucht in de woning af 

De warmtepompen die hun energie uit de ondergrond halen, noemen we ook wel geothermische warmtepompen. De tegenhangers die hun energie uit de omgevingslucht halen vallen onder de noemer aerothermische warmtepompen.

Keuzecriteria
De manier waarop de warmtepompen hun energie winnen, is vaak ook bepalend voor de keuze:

Omgevingsfactoren
- Geothermische warmtepompen zijn niet in iedere regio toepasbaar
- Voor geothermische warmtepompen zijn dure verticale boringen nodig. Hiervoor is een grote machine nodig en die heeft werkruimte nodig. In de stad is dat niet altijd haalbaar
- Sommige systemen werken met een horizontaal captatienet. In dat geval heb je een buitenoppervlakte nodig van ongeveer 2,5 keer de te verwarmen oppervlakte van de woning. Ook dat is in de stad of bij kleine tuinen niet haalbaar
- Een aerothermische warmtepomp kan zowel buiten als binnen geplaatst worden. Bij een buitenopstelling moet ze wel minstens op 2 meter van het aanpalende perceel staan. Bovendien daalt het rendement van het systeem bij koude buitentemperaturen en dat is net wanneer je de warmtepomp het vaakst nodig hebt. Het energieverbruik zal dus hoger zijn dan bij een geothermisch systeem. 

Investeringskost
Een ander criterium is de kostprijs: geothermische warmtepompen zijn op zich niet duurder dan aerothermische warmtepompen. Maar de nodige boringen of het captatienet maken de totale investering veel groter.

In de praktijk zie je vaak dat in de goed geïsoleerde woning (lage-energiewoningen) sneller voor een aerothermische warmtepomp wordt gekozen omdat de meerkost van de installatie voor de geothermische warmtepompen nog langer is dan bij de lucht-watersystemen, ondanks het lagere energieverbruik. Bovendien wordt de elektriciteit voor de voeding van de warmtepomp in deze woningen vaak met fotovoltaïsche zonnepanelen opgewekt.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons