Welk type warmtepomp kiezen?

Warmtepompen zijn aan een voorzichtige opmars bezig. Vooral in de goed geïsoleerde nieuwbouwprojecten bieden ze een interessant alternatief om goedkoop en energievriendelijk te verwarmen. Maar er bestaan verschillende types warmtepompen. Welk type kies je nu het best?

Laat ons beginnen bij het begin: een warmtepomp is niet in iedere situatie de beste oplossing. Om de techniek te overwegen, moet de woning aan enkele voorwaarden voldoen:
 - Ze moet voldoende geïsoleerd zijn (maximaal K40, liefst lager)
 - Het verwarmingsnet moet op lage temperatuur werken (vloerverwarming, aangepaste radiatoren,…)

Types warmtepompen
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van de manier waarop ze hun energie betrekken, en de manier waarop ze die in de woning afgeven.
- Bodem-waterwarmtepomp: haalt de energie uit de aarde en geeft die via water in de woning af
- Water-waterwarmtepomp: haalt zijn energie uit het grondwater en geeft die via water in de woning af
- Lucht-waterwarmtepomp: haalt zijn energie uit de buitenlucht en geeft die via water in de woning af
- Lucht-luchtwarmtepomp: haalt zijn energie uit de buitenlucht en geeft die via lucht in de woning af 

De warmtepompen die hun energie uit de ondergrond halen, noemen we ook wel geothermische warmtepompen. De tegenhangers die hun energie uit de omgevingslucht halen vallen onder de noemer aerothermische warmtepompen.

Keuzecriteria
De manier waarop de warmtepompen hun energie winnen, is vaak ook bepalend voor de keuze:

Omgevingsfactoren
- Geothermische warmtepompen zijn niet in iedere regio toepasbaar
- Voor geothermische warmtepompen zijn dure verticale boringen nodig. Hiervoor is een grote machine nodig en die heeft werkruimte nodig. In de stad is dat niet altijd haalbaar
- Sommige systemen werken met een horizontaal captatienet. In dat geval heb je een buitenoppervlakte nodig van ongeveer 2,5 keer de te verwarmen oppervlakte van de woning. Ook dat is in de stad of bij kleine tuinen niet haalbaar
- Een aerothermische warmtepomp kan zowel buiten als binnen geplaatst worden. Bij een buitenopstelling moet ze wel minstens op 2 meter van het aanpalende perceel staan. Bovendien daalt het rendement van het systeem bij koude buitentemperaturen en dat is net wanneer je de warmtepomp het vaakst nodig hebt. Het energieverbruik zal dus hoger zijn dan bij een geothermisch systeem. 

Investeringskost
Een ander criterium is de kostprijs: geothermische warmtepompen zijn op zich niet duurder dan aerothermische warmtepompen. Maar de nodige boringen of het captatienet maken de totale investering veel groter.

In de praktijk zie je vaak dat in de goed geïsoleerde woning (lage-energiewoningen) sneller voor een aerothermische warmtepomp wordt gekozen omdat de meerkost van de installatie voor de geothermische warmtepompen nog langer is dan bij de lucht-watersystemen, ondanks het lagere energieverbruik. Bovendien wordt de elektriciteit voor de voeding van de warmtepomp in deze woningen vaak met fotovoltaïsche zonnepanelen opgewekt.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons