Welk type lening kiezen?

Je kan voor een hypotheekleining kiezen tussen een vaste of een variabel rentevoet. Beide formules hebben voordelen en nadelen. Immoweb zet er kort op een rijtje.

Vast of variabel? Elke tariefsoort heeft zijn voor- en zijn nadelen. Een samenvatting.

A. Hypotheeklening met vaste rentevoet

Voordelen van een vaste rentevoet
- Je kent het bedrag van je maandaflossing exact, tot op de laatste dag.
- Het percentage dat je bank aan het begin voorstelde, zal altijd hetzelfde blijven, of de looptijd nu 15, 20 of 30 jaar is.
- Vervelende verrassingen zijn uitgesloten. 

Nadelen van een vaste rentevoet
- Je kan niet profiteren van een eventuele rentedaling als gevolg van marktschommelingen bijvoorbeeld.
- Het percentage van een vaste rentevoet is altijd hoger dan een variabele op het moment dat je de lening afsluit. 

Wanneer moet je een vaste rentevoet kiezen?
Als de rentevoeten laag staan, of als je denkt dat ze binnenkort gaan stijgen, kies je beter voor een vaste rentevoet.

B. Hypotheeklening met variabele rentevoet

Voordelen van een variabele rentevoet
- Je profiteert van alle rentedalingen die er zich voordoen
- Je hebt van in het begin een aantrekkelijke rentevoet en dus is je lening goedkoper.
- Formules met variabele rentevoet zijn beveiligd. Je tarief kan wel verhogen maar slechts met 1, 2 of 3 punten, het risico is dus beperkt, én gekend. 

Voordelen van een variabele rentevoet
- Het risico is hoger, omdat rentevoeten kunnen stijgen
- Als de rentevoeten stijgen, stijgt je mensualiteit of wordt de looptijd van je lening langer. Je initiële bezuiniging kan volledig verdwijnen... 

Wanneer kies je voor een variabele rentevoet?
Een hypotheeklening met variable rentevoet is vooral interessant als de rentevoeten hoog staan en er een kans bestaat dat ze gaan zakken. De variabele formule blijft altijd interessant en is prima geschikt voor mensen met een beetje durf.

Bron:
Immoweb

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons