Wegwijs in het landschap van renovatiepremies

Wie voor de renovatieoefening zijn huiswerk maakt, kan aanspraak maken op verschillende tegemoetkomingen van overheidswege. Een overzicht.

Vlaamse renovatiepremie
De Vlaamse renovatiepremie ondersteunt woningeigenaren om de kwaliteit van hun woning te verbeteren. De premie bedraagt maximaal 10.000 euro verdeeld over verschillende werkzaamheden. De overheid paste de premievoorwaarden begin dit jaar nog aan.
Meer info: Renovatiepremie: eisen aangepast

Vlaamse verbeteringspremie
Zowel eigenaars als huurders van een pand kunnen deze premie aanvragen wanneer de woning niet meer aan de eisen voldoet: de sanitaire of elektrische installatie voldoet bijvoorbeeld niet meer aan de eisen of het dak is aan herstelling toe.
Meer info: Vlaamse verbeteringspremie

Vlaamse aanpassingspremie voor ouderen
Word je geconfronteerd met de ongemakken van het ouder worden en zijn er daarom aanpassingswerkzaamheden nodig? Of pas je de woning aan de fysieke eigenschappen van een inwonend bejaard gezinslid aan? Dan kom je misschien in aanmerking voor een aanpassingspremie.
Meer info: Aanpassingspremie ouderen

Vlaamse restauratiepremie
Wanneer je woning beschermd is als monument, kun je aanspraak maken op de Vlaamse restauratiepremie. In dat geval kan tot 40% van de restauratiekosten gesubsidieerd worden.
Meer info: Vlaamse restauratiepremie

Premies energiebesparende maatregelen
Los van de specifieke renovatiesubsidies bestaan er ook de tegemoetkomingen voor energiebesparende maatregelen door de netbeheerders. Ook in 2014 bieden ze nog een ruime waaier aan premies.
Meer info: Overzicht premies

Belastingvermindering voor renovatieovereenkomsten
Wie geld leent aan een (klein)kind of familielid dat of aan een vriend(in) die, een onroerend goed wil renoveren (om er zelf in te gaan wonen), dat een beperkte tijd als leegstaand of verwaarloosd of als een ongeschikte of onbewoonbare woning geregistreerd is, kan een belastingvermindering krijgen zolang de gerenoveerde woning bewoond blijft door de ontlener en de lening loopt. De belastingvermindering bedraagt maximaal 625 euro per jaar gedurende de looptijd van de overeenkomst en zolang de kredietnemer de woning als hoofdverblijfplaats heeft.
Meer info: Belastingvermindering renovatieovereenkomst

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons