Weg met de spoelbak aan het raam!

Vroeger werd de spoelbak steevast onder het raam geplaatst. Dan heb je een mooi zicht naar buiten terwijl je aan de afwas staat, was de achterliggende redenering. Maar de opkomst van de vaatwasser en de populariteit van het keukeneiland hebben die visie voorbijgestreefd. Toch word je bij een verbouwing met dit raam geconfronteerd. Keukenspecialist Daniëlla Berben geeft enkele ideeën voor een andere aanpak.

De manier waarop je met de spoelbak kunt omgaan in de nieuwe keuken is afhankelijk van de totale inrichting. De eerste vraag die je je moet stellen is dan ook of er een tafel in de keuken moet staan. Want vaak is dit het probleem om de keuken een andere opstelling te kunnen geven. Vaak zie je dan ook dat er een eetkamer is, maar dat ze nooit wordt gebruikt. Waarom zou je ze niet gewoon wél in gebruik nemen? Meestal is er in de eetkamer zelfs meer licht dan in die donkere, kleine keuken. Bovendien is het sowieso jammer dat een volledige ruimte in de woning er ongebruikt bij ligt. Meestal is deze beslissing voor het in gebruik nemen van de eetkamer bepalend bij het verdere keukenontwerp. De typische keukens van vroeger zijn immers een stuk kleiner dan tegenwoordig. Als er gegeten wordt in de eetkamer kan de vrijgekomen ruimte benut worden voor bijvoorbeeld een eiland.

Haaks eiland
Als je het niet ziet zitten om verdere breekwerken uit te voeren dan is het een optie om het eiland loodrecht op het raam te plaatsen. Dit is uiteraard enkel mogelijk indien de vloer onder de kasten doorloopt. Zo krijg je niet alleen veel meer ademruimte in de keuken, maar gaat de keuken ook groter lijken. Bovendien kun je ook nog altijd naar buiten kijken. En bij deze oplossing is het ook niet altijd nodig elektrische of waterleidingen op te verplaatsen. Via de plint van de keuken kan overigens al veel opgelost worden.

Van nul beginnen
Wanneer breekwerken geen probleem zijn, gaat er een hele wereld aan mogelijkheden open. Als de vloer wordt opgebroken, dan kunnen alle leidingen omgelegd worden en dan kun je als het ware met een blanco blad beginnen. Dan begint de indeling met het antwoord op vragen als: Hoeveel toestellen heb ik nodig? Wil ik mijn ovens langs elkaar of boven elkaar? Wil ik de vaatwasser op hoogte? Wil ik een eiland? Wil ik de spoelbak in het eiland? Moeten er krukjes aan het eiland zijn? Moet er een tafel in de keuken of wil ik eventueel een klein tablet op aanrechthoogte om aan te zitten? Wil ik de eetkamer bij de keuken betrekken om er één ruimte van te maken? Moeten alle binnendeuren bruikbaar blijven? Wil ik meer daglicht binnenhalen door het aanrechtraam tot beneden uit te breken? Al deze antwoorden hebben een impact op het ontwerp van de keuken. Soms kun je met een kleine ingreep wonderen verrichten en krijg je een heel andere keuken.

Let op de kraan
Kun je niet anders dan de spoelbak aan het raam te plaatsen; let dan wel op de kraan. Meestal wordt de spoelbak in het midden van het raam geplaatst. Maar als dit raam moet open gaan, dan staat de kraan dikwijls in de weg. Er zijn verschillende merken die hier op anticiperen met een verzinkbare of wegneembare kraan. Bij een raam dat enkel op kiep-stand kan staan, is dit uiteraard geen probleem en bij een guillotine raam ook niet.

Om van het aanrecht en het raam één mooi verhaal te maken kan de venstertablet ook in hetzelfde materiaal als het werkblad uitgevoerd worden. Eventueel kan de ruimte tussen het werkblad en de vensterbank ook ingepakt worden met hetzelfde materiaal. Zo krijg je één mooi en rustig geheel. Een andere trend bij spoelbakken voor het raam is het werkblad laten doorlopen in de venstertablet. Zo krijgt het geheel een moderne toets.

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons