Bespaar op je energiefactuur dankzij een waterontharder

Kalk in je leidingwater kan tot heel wat problemen leiden. In België hebben de meeste woningen last van zeer hard water. Hierdoor kunnen leidingen dichtslibben, stijgt de energiefactuur en bovendien kunnen toestellen aangetast worden! Om dit te vermijden kan je gebruik maken van een waterontharder die het leidingwater ontkalkt. Met een waterontharder daalt de energiefactuur onmiddellijk!

Door veel warm water te gebruiken zonder waterontharder verminder je de levensduur van jouw toestellen. Na verloop van tijd zet kalkaanslag zich vast in de leidingen. Deze kan enkel verwijderd worden met bepaalde reinigingstechnieken. In het ergste geval moeten zelfs alle leidingen vervangen worden waardoor het kostenplaatje niet meer te overzien is. Door de kalkaanslag werken elektrische toestellen en verwarmingselementen zoals radiatoren en boilers minder efficiënt. Om deze toch nog goed te laten werken is meer energie nodig. Op een termijn van 5 à 10 jaar kan dit wel oplopen tot 20% van jouw energiefactuur. Een investering in een waterontharder is op korte en lange termijn een slimme besparingsmaatregel.

Hoe werkt het?
Het doel van een waterontharder is leidingwater te verzachten door kalk en magnesium aan het leidingwater te onttrekken en er natrium aan toe te voegen. Je kan het eigenlijk beschouwen als een persoonlijke waterzuiveringsinstallatie bij jouw thuis. In het hart van het systeem zit een filter met harskorrels die de eigenschap hebben om calcium (kalk) bij te houden en natrium af te staan. Op deze manier ontstaat dan zacht water. Ook bevat de ontharder een hoeveelheid zoutbolletjes die zorgen voor het spoelen van de harskorrels die verzadigd zijn met calcium. Hierdoor zijn de harskorrels meteen weer klaar om opnieuw optimaal te functioneren. Zacht water laat jouw huishoudelijke apparaten beter werken en drukt de energiefactuur.

Voordelen van een waterontharder
Een waterontharder is financieel interessant maar heeft daarbovenop toch tal van andere voordelen. Zo bespaar je ook nog op zeep, kan het je helpen tegen huidklachten, worden je kleren er zachter van en help je ons milieu een handje!    Bespaar op zeep
Door een waterontharder te gebruiken hoef je minder waspoeder en wasverzachter te gebruiken. In hard water lossen zeep, detergent en waspoeders immers minder goed op. Jaarlijks kan je dit een voordeel van tot wel 40 euro opleveren. 

Huidklachten
Je wassen met kalkrijk water is niet ongezond maar het kan wel enkele negatieve effecten op jouw huid hebben. Hard water droogt de huid uit en zorgt ervoor dat je haar zijn glans verliest. Ook voor mensen met een bepaalde huidaandoening zoals eczeem of psoriasis is een waterontharder dus ideaal. 

Zachtere kleren
Ook voor je kleren en linnen is kalkrijk water nadelig. Dankzij een waterontharder zal jouw kledij zachter aanvoelen en gaan ze ook langer mee. Bovendien zal je ook geen last meer hebben van kalkstrepen tijdens het strijken. 

Beter voor het milieu
Een waterontharder gebruikt enkel producten die niet schadelijk zijn voor het milieu zoals hars en zout. Minder zeep en detergenten gebruiken heeft ook een positief effect op het milieu. 

Langere levensduur
Door een waterontharder te gebruiken verleng je de levensduur van je huishoudelijke toestellen. Ze werken immers efficiënter en kalkaanslag heeft er geen vat op. 

Oplossingen op maat
Een waterontharder vergt bijna geen onderhoud. Afvalwater wordt automatisch weggespoeld na het spoelen van de filter. Enkel de zoutkorrels hoeven regelmatig vervangen te worden om de optimale werking van de waterontharder te garanderen.   Waterontharders komen tegenwoordig in alle vormen en maten op de markt dus ook mensen met een klein appartement kunnen zeker een ontharder op maat vinden. Investeren in een waterontharder is investeren in de toekomst. Je energiefactuur zal onmiddellijk dalen, de levensduur van je toestellen wordt langer, je kleren gaan langer mee en bovendien bewijs je het milieu een gunst!

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons