Water besparen in en rondom je huis? Enkele tips

1. Warm water

 • Douche
  Neem een douche in plaats van een bad. Een klein bad verbruikt 120 liter water, een groot zelfs 180 liter. Terwijl vijf minuten onder de douche staan goed is voor 60 liter water en met een spaardouchekop daalt het verbruik nog tot ongeveer 35 liter. Probeer je douchebeurt in te korten.
 • Spaardouchekop
  Met een spaardouchekop bespaar je 40% water én energie. Een spaardouchekop is in de handel al verkrijgbaar vanaf 12,50 euro. 
 • Energiezuinige warmwatertoestellen
  Investeer in energiezuinige warmwatertoestellen zoals een hoog rendement warmwatertoestel of vaatwassers en afwasmachines met een A-label.
 • Warmwatertoestellen
  Zet warmwatertoestellen dicht bij een aftappunt om warmteverliezen in de warmwaterleidingen te vermijden.
 • Gas
  Water verwarmen op gas is goedkoper dan op elektriciteit.
 • Zonneboiler
  Met een zonneboiler kan je tot 60% van je sanitair water verwarmen en heb je recht op een aanzienlijke fiscale aftrek van de overheid.


2. Koud water

 • Lekken
  Repareer lekkende kranen en leidingen. Tien druppels water per minuut lijken weinig, maar dit loopt al snel op tot 1.100 liter per jaar.
 • Regenwaterrecuperatie
  Overweeg als je niet in een nieuwbouw woont om aan regenwaterrecuperatie te doen. Voor een nieuwbouw is zo'n installatie verplicht. Je kan dan regenwater gebruiken om het toilet mee te spoelen. Een gescheiden waterleidingsysteem is sowieso verplicht bij een hemelwaterinstallatie, ook voor toiletspoeling.
 • Oude kranen
  Vervang oude kranen, de douchekop en de toiletstortbak door moderne watersparende varianten. Het waterverbruik kan tot 30% dalen of van gemiddeld 126 liter naar minder dan 90 liter per persoon per dag.
 • Spoelonderbreker
  Als je toilet nog geen spoelonderbreker heeft, kun je zelf eenvoudig een spaarknop (of spoelonderbreker) op de toiletstortbak monteren (vanaf 7 euro). Dat bespaart 8.000 liter water per jaar.
 • Stortbak
  Leg een baksteen in de stortbak van je toilet zodat je minder water verbruikt tijdens het spoelen.
 • Waterspaartoets
  Het toilet is goed voor een kwart van het huishoudelijk waterverbruik. Water besparen kan door een toilet uitgerust met een waterspaartoets te kiezen. Deze kan je ook op de meeste bestaande toiletten installeren.
 • Warm water
  Voordat warm water uit de kraan komt, loopt eerst koud water weg. Vang dit op om planten mee water te geven, of om groenten mee te wassen.
 • Mondstukken of inlegringetjes
  Speciale mondstukken of inlegringetjes voor kranen verminderen de hoeveelheid water dat per minuut uit de kraan komt, zonder dat je comfort inboet. Deze methode is enkel handig voor kranen waar je geen grote hoeveelheden in één keer afneemt. Dus niet voor in het bad.
 • Scheren en tanden poetsen
  Laat kranen niet open tijdens scheren en tanden poetsen. Gebruik liever een bekertje.
 • Drukbegrenzers en waterbesparende kranen
  Gebruik een druk- of debietbegrenzer of waterbesparende kranen om het verbruik van de kraan te verminderen.


3. In de tuin

 • Geef gericht water
  Geef de planten zo gericht mogelijk water. Dus zo dicht mogelijk bij de wortels. Geef de tuin 's zomers niet elke dag water. Doe dit één keer per week en geef een flinke hoeveelheid 's avonds. De planten krijgen nu langere wortels en dringen dieper de bodem in waar ze water vinden. 
 • Geef water na zonsondergang
  Best geef je water als de zon onder is. Bij felle zon verdampt een groot deel voordat het de wortels bereikt. Bovendien 'schrikken' planten als je ze water geeft in volle zon. Dit is niet alleen nefast voor de groei, maar maakt ze ook nog eens kwetsbaarder voor ziekten en plagen. Ook kunnen de druppels voor brandplekken op de bladeren zorgen.
 • Gebruik regenwater
  Plaats een regenton en gebruik dit water niet alleen om aan de planten te geven, maar ook bijvoorbeeld om de auto te wassen. Jaarlijks kan je al snel duizenden liters drinkwater besparen.
 • Maai je gazon efficiënt
  Maai je gras af op 6 cm. Het gras houdt dan door de lange sprieten veel meer vocht vast.
 • Gebruik humus
  Een luchtige bodem is een vochtrijke bodem. Verbeter de bodem daarom met humus.
 • Was je wagen met een emmer...
  Gebruik voor het wassen van je wagen geen tuinslang. Je bent sowieso geneigd om meer water te verspillen dan als je emmers gebruikt. Een tuinslang is al snel goed voor 150 liter, terwijl 4 emmers van 10 liter ook wel volstaan.
 • ... of in de carwash
  Was je auto in de carwash. Moderne carwashinstallaties doen allemaal aan waterrecuperatie en zijn bijgevolg bijzonder zuinig.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons