23 januari 2015

Een van de trends bij het begin van het nieuwe jaar zijn de nieuwe regels en aanpassingen in premies en subsidies. Zelden was de lijst zo lang als dit jaar. Een overzicht in vogelvlucht.

E-peil voor renovaties
Ook voor renovaties is nu een E-peil van toepassing, heel specifiek voor ingrijpende energetische renovaties. Deze eisen voor zowel voor gewone renovaties als voor ingrijpende energetische renovaties wijzigen ook op bepaalde vlakken. Vooral voor de technische installaties worden specifieke eisen opgelegd.

Woonbonus
De oude woonbonus is niet meer. Wie nu een woning koopt, geniet een lagere vrijstelling op de belastingen. Het bedrag is gedaald met 760 euro. Het tarief voor de berekening van het voordeel zakte naar 40%, ongeacht het inkomen. De bonus voor hypothecaire leningen afgesloten voor 1 januari blijven ongewijzigd, maar ze worden 2 jaar niet meer geïndexeerd.

Dakisolatienorm
Op 1 januari voerde de overheid de dakisolatienorm in. Die legt regels op aan de mate van isolatie van het dak van studio’s, eengezinswoningen en appartementen. Concreet moet de dakisolatie een R-waarde van 0,75m²K/W hebben. In de praktijk betekent dat een isolatiedikte van 3 à 4cm. Woningen die niet aan de eisen in de norm voldoen, krijgen strafpunten opgelegd. Vanaf 15 strafpunten kan een woning ongeschikt worden verklaard.

Betaalbare schuldsaldoverzekering
Mensen met een verhoogd gezondheidsrisico zoals chronisch zieken en ex-kankerpatiënten kunnen gemakkelijker een betaalbare schuldsaldoverzekering afsluiten. Wie zijn woning liet beveiligen tegen inbraak of brand genoot 30% belastingvermindering op de uitgave, met een maximum van 750 euro. Dat voordeel is weggevallen.

Beschermd pand
Wie een beschermd gebouw of een gebouw op de inventaris van onroerend erfgoed wil verkopen of verhuren, moet die bescherming aan de kandidaten-kopers of -huurders melden. Wie dat nalaat, riskeert een boete tot 10.000 euro.

Gas- en elektriciteitsprijzen
De elektriciteitsfactuur stijgt dit jaar als gevolg van het doorrekenen van de kosten voor de groenestroomcertificaten. De prijsstijging verschilt van netbeheerder tot netbeheerder. Gemiddeld bedraagt de stijging in Vlaanderen 50 euro.Daar tegenover staat een daling van de gasprijzen met 42 euro.

Renovatiepremie wordt belastingkrediet
De oude renovatiepremie is niet meer. Wie vandaag renoveert krijgt een voordeel in de vorm van een belastingkrediet. Deze vermindering wordt gespreid over 3 jaar. De aanvraag kan pas vanaf komende zomer. De voorwaarden en tegemoetkoming blijven ongewijzigd.

Goedkope energielening
De Vlaamse overheid lanceerde op 1 januari een goedkope energielening. Er is budget voorzien om 3.500 Vlamingen te laten genieten van een lening met een intrest van 2%. Voor sommige doelgroepen is de rente zelfs 0%. De leners krijgen vijf jaar de tijd om de lening terug te betalen. De specifieke voorwaarden voor de lening vind je op www.energiesparen.be/energielening.

Kort samengevat
De lijst met wijzigingen is nog wel langer, maar ze zijn minder belangrijk voor het grote publiek. Daar een kort overzicht. Wie in Brussel wil bouwen of grondig renoveren, moet dat vanaf nu volgens de passiefstandaard doen. De Vlaamse bouwheren moeten er dan weer over waken dat hun EPB-verslaggever een erkenning heeft (ingevoerd in de loop van het jaar). Ook de bedrijven die een put boren voor grondwaterwinning, bronbemaling (droogzuiging), drainage of voor geothermische warmtepompen moeten hiervoor een erkenning hebben. Voor alle duidelijkheid, de erkenning is per activiteit. En tot slot mogen fabrikanten niet langer zomaar milieuboodschappen op de verpakking van hun producten aanbrengen. Iedere milieuboodschap moet gestaafd zijn door een geregistreerde levenscyclusanalyse. Misschien goed nieuws om te eindigen: de premies van de netbeheerders blijven ongewijzigd en de belastingaftrek voor dakisolatie is ook nog minstens één jaar toepasbaar.

Bron:
Habitos.be


Twitter Facebook Google-plus

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag