Wat verandert er in 2015 op woonvlak?

Een van de trends bij het begin van het nieuwe jaar zijn de nieuwe regels en aanpassingen in premies en subsidies. Zelden was de lijst zo lang als dit jaar. Een overzicht in vogelvlucht.

E-peil voor renovaties
Ook voor renovaties is nu een E-peil van toepassing, heel specifiek voor ingrijpende energetische renovaties. Deze eisen voor zowel voor gewone renovaties als voor ingrijpende energetische renovaties wijzigen ook op bepaalde vlakken. Vooral voor de technische installaties worden specifieke eisen opgelegd.

Woonbonus
De oude woonbonus is niet meer. Wie nu een woning koopt, geniet een lagere vrijstelling op de belastingen. Het bedrag is gedaald met 760 euro. Het tarief voor de berekening van het voordeel zakte naar 40%, ongeacht het inkomen. De bonus voor hypothecaire leningen afgesloten voor 1 januari blijven ongewijzigd, maar ze worden 2 jaar niet meer geïndexeerd. 

Dakisolatienorm
Op 1 januari voerde de overheid de dakisolatienorm in. Die legt regels op aan de mate van isolatie van het dak van studio’s, eengezinswoningen en appartementen. Concreet moet de dakisolatie een R-waarde van 0,75m²K/W hebben. In de praktijk betekent dat een isolatiedikte van 3 à 4cm. Woningen die niet aan de eisen in de norm voldoen, krijgen strafpunten opgelegd. Vanaf 15 strafpunten kan een woning ongeschikt worden verklaard.

Betaalbare schuldsaldoverzekering
Mensen met een verhoogd gezondheidsrisico zoals chronisch zieken en ex-kankerpatiënten kunnen gemakkelijker een betaalbare schuldsaldoverzekering afsluiten. Wie zijn woning liet beveiligen tegen inbraak of brand genoot 30% belastingvermindering op de uitgave, met een maximum van 750 euro. Dat voordeel is weggevallen.

Beschermd pand
Wie een beschermd gebouw of een gebouw op de inventaris van onroerend erfgoed wil verkopen of verhuren, moet die bescherming aan de kandidaten-kopers of -huurders melden. Wie dat nalaat, riskeert een boete tot 10.000 euro. 

Gas- en elektriciteitsprijzen
De elektriciteitsfactuur stijgt dit jaar als gevolg van het doorrekenen van de kosten voor de groenestroomcertificaten. De prijsstijging verschilt van netbeheerder tot netbeheerder. Gemiddeld bedraagt de stijging in Vlaanderen 50 euro.Daar tegenover staat een daling van de gasprijzen met 42 euro.

Renovatiepremie wordt belastingkrediet
De oude renovatiepremie is niet meer. Wie vandaag renoveert krijgt een voordeel in de vorm van een belastingkrediet. Deze vermindering wordt gespreid over 3 jaar. De aanvraag kan pas vanaf komende zomer. De voorwaarden en tegemoetkoming blijven ongewijzigd.

Goedkope energielening
De Vlaamse overheid lanceerde op 1 januari een goedkope energielening. Er is budget voorzien om 3.500 Vlamingen te laten genieten van een lening met een intrest van 2%. Voor sommige doelgroepen is de rente zelfs 0%. De leners krijgen vijf jaar de tijd om de lening terug te betalen. De specifieke voorwaarden voor de lening vind je op www.energiesparen.be/energielening.

Kort samengevat
De lijst met wijzigingen is nog wel langer, maar ze zijn minder belangrijk voor het grote publiek. Daar een kort overzicht. Wie in Brussel wil bouwen of grondig renoveren, moet dat vanaf nu volgens de passiefstandaard doen. De Vlaamse bouwheren moeten er dan weer over waken dat hun EPB-verslaggever een erkenning heeft (ingevoerd in de loop van het jaar). Ook de bedrijven die een put boren voor grondwaterwinning, bronbemaling (droogzuiging), drainage of voor geothermische warmtepompen moeten hiervoor een erkenning hebben. Voor alle duidelijkheid, de erkenning is per activiteit. En tot slot mogen fabrikanten niet langer zomaar milieuboodschappen op de verpakking van hun producten aanbrengen. Iedere milieuboodschap moet gestaafd zijn door een geregistreerde levenscyclusanalyse. Misschien goed nieuws om te eindigen: de premies van de netbeheerders blijven ongewijzigd en de belastingaftrek voor dakisolatie is ook nog minstens één jaar toepasbaar.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons