Wat kost het om een huis te slopen?

Hoe begin je aan dit proces?


De eerste stap: een sloop- of omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Vervolgens: offertes opvragen bij verschillende aannemers en afbraakbedrijven. En tot slot: de nutsmaatschappijen contacteren om de meters af te sluiten aan de straatzijde en een veilige sloop te garanderen. In principe kan je voor gewone woningbouw rechtstreeks bij een afbraakbedrijf terecht, dat je door het hele proces zal loodsen. Enkel voor zeer grote residentiële woningen (groter dan 5.000 m3) bouwvolume, moet je een sloopopvolgingsplan laten opstellen door een architect of aannemer.

Wat dat nu moet kosten?


Wij legden ons oor te luister bij Matthysen bv, een jong afbraakbedrijf uit het Kempense Brecht.  En zoals verwacht: een eenvormige prijs vermelden is onbegonnen werk. Elk te slopen huis is immers anders. De volgende factoren spelen alvast een rol bij de uiteindelijke kostprijs:

  • De grootte van de woning natuurlijk. Hoe groter, hoe meer werk en afval om te verwerken.
  • Is er een kelder die moet worden afgebroken? Dat zal de prijs ook opdrijven.
  • Hoe bereikbaar is de woning/het perceel? Hoe moeilijker bereikbaar, hoe hoger de kosten zullen zijn. Logisch: het duurt langer, en in het geval van een gesloten woning moeten er extra maatregelen worden genomen om de huizen van je buren te beschermen.
  • Zit er nog asbest in de muren of het dak? Asbest is een zeer toxische stof, en vereist een ander verwerkingsproces dan gewoon puinafval. Zeker niet-gebonden asbest kan de prijs aanzienlijk hoger drijven tot zelfs verdubbelen.
  • Uit welke materialen werd de woning vervaardigd? Beton, hout…? Hoeveel ramen en kozijnen zijn er? Hoeveel staal en metaal zit er in de woning? Uit welk materiaal bestaan de zolder en het dak? In het algemeen: hoe meer verschillende soorten materialen, hoe duurder de sloop zal zijn.
  • Is er isolatie, en hoe is die aangebracht? “Hoe moderner de woning, hoe hoger de prijs is om het te slopen. Een huis van 100 jaar oud waar enkel elektriciteits- en waterleidingen in zitten, is een stuk eenvoudiger af te breken en te verwerken dan een woning van 20 jaar oud met isolatiemateriaal”, aldus Seppe Matthysen van Matthysen bv.
  • Zit er veel herbruikbaar materiaal tussen? Dat kan de prijs drukken, aangezien deze opnieuw op de markt kunnen gebracht worden en niet
  • Hoe ver ligt je woning van het dichtstbijzijnde containerpark of breekwerf (professioneel bedrijf waar puinafval wordt verwerkt)?

Toch een kleine prijsindicatie?


“Samen met de planning, voorbereidingswerken, afbraakkosten en het wegvoeren van het afval, kom je bij ons voor een standaard, gemakkelijk bereikbaar huis met drie slaapkamers rond de 100 m2 toch al snel aan zo’n 7.500 à 10.000 euro. Wanneer je enkel casco (buiten- en binnenmuren blijven staan) sloopt, ligt dit rond de 5.000 euro. De gouden tip? Maak reeds op voorhand een duidelijke inventaris op samen met je architect wat er moet gebeuren en welke materialen er in de bestaande woning zitten. Vraag dan steeds offertes aan bij verschillende afbraakbedrijven en vergelijk de prijzen voor jouw specifiek project. Enkel zo krijg je echt een duidelijk beeld wat het je zal kosten”, aldus Seppe.

Besluit je het volledig zelf te doen, dan zijn de grootste kosten het huren van een container om puin in weg te voeren en de afvoer van het stort zelf. Wat onderzoek bij verschillende containerbedrijven leert ons dat een container voor gemengd afval van 20 kubieke meter gemiddeld rond de 500 à 600€ excl. btw kost. De kosten voor de afvoer hangen af van gemeente tot gemeente. “Hier in de Kempen stort je steenpuin voor 2 euro per ton. In regio Brussel betaal je gemakkelijk 6 à 7 euro per ton. Wetende dat je door een gewone woning te slopen al gemakkelijk aan 300 ton steenpuinafval zit, dan zie je dat de verschillen tussen verschillende regio’s serieus kunnen oplopen. Overweeg je het volledig zelf te doen, dan is het dus belangrijk bij verschillende breekwerven in de buurt de prijslijst op te vragen (bij veel breekwerven is die online terug te vinden, nvdr), en uit te rekenen wat het je zou kosten. Leg die berekening dan naast de offertes van de verschillende afbraakbedrijven die je contacteerde, dan kan je zelf besluiten wat voor jouw situatie de beste optie is”, besluit Seppe.

En vergeet tenslotte niet: in dertien Vlaamse steden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas en Roeselare) betaal je maar 6% btw op alle gefactureerde werkuren, in de andere Vlaamse steden krijg je als particulier een forfaitaire premie van 7.500 euro om te slopen en heropbouwen (enkel voor omgevingsvergunningen ingediend tot 31 december 2020!).

Bron
ZimmoGerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons