Wat kost een pelletkachel?


Een pelletkachel, da's de gezelligheid van een houtkachel en het comfort van een centrale verwarming. Maar gezien het uitgebreide aanbod, is de vraag welk budget je best reserveert voor een degelijk model. Wim Vanlede van Stroomop wijst op de belangrijkste aandachtspunten.


Toestel: 1.500 - 5.500 euro

Exclusief btw. Een enorme prijsvork! "Dat komt door de grote verschillen in materialen voor de vuurhaard, van basic tot high-end", vertelt Vanlede. Hij onderscheidt drie kwaliteitsniveaus:
Plaatstaal in combinatie met gietijzer: 1.500 tot 2.300 euro Gietijzer in combinatie met chamotte (gebakken klei): 2.300 tot 3.500 euro Chamotte in combinatie met vermiculiet: 3.500 tot 5.500 euro


Levensduur

"Een toestel van plaatstaal gaat tien tot vijftien jaar mee. Betaal je meer, dan loopt dat op tot 25 jaar. Ik raad aan om sowieso meer dan 2.500 euro te besteden. Logisch: voor een klassieke houtkachel betaal je 1.000 tot 3.000 euro, terwijl een pelletkachel gesofisticeerde elektronica bevat. En een complex verbrandingssysteem."


Geluidshinder, rendement en comfort

Nog drie redenen om misschien wat meer uit te geven: minder geluid, een hoger rendement en meer comfort. "Goedkope modellen zitten in geluidsklasse 3: naast de verbranding, hoor je ook de blazer voor de warme lucht en de schroefmotor. Bij geluidsklasse 2 maakt de motor minder lawaai."


"Vanaf 3.500 euro zit je in geluidsklasse 1: zonder blazer, zonder verbrandingsgeluid en met een geluidsarme schroefmotor. Ook de bediening is intuïtiever, met een touchscreen in plaats van knoppen."


Installatie: van 150 tot meer dan 900 euro

Net zoals het prijskaartje van het toestel, variëren ook de installatiekosten sterk: Bestaande situatie, waarbij enkel de kachel vervangen wordt en het rookgaskanaal hetzelfde blijft: 150 tot 500 euro.


Situatie waarbij een dubbelwandige inox flexibel in de bestaande schouw geplaatst wordt: 600 tot 900 euro.


Er zijn geen schouw en luchttoevoer aanwezig. Dus wordt een nieuwe rookgaskanaal in inox of staal geplaatst en in een luchttoevoer voor de verbranding voorzien: vanaf 900 euro.


Pellets: jaarlijks 240 - 1.100 euro

Houtpellets kosten 4,8 tot 5,5 cent per kWh. Laten we uitgaan van een gemiddeld jaarlijks verbruik van 5.000 tot 20.000 kWh. Dan betaal je dus minstens 240 en maximum 1.100 euro per jaar.
Tip: koop pellets in de zomer!
Vanlede heeft een slimme kooptip. "De houtzagerijen draaien op volle toeren in april, waardoor er in de zomer een overaanbod is. Dan doe je de beste koop!"


Onderhoud: jaarlijks 90 - 180 euro

De onderhoudskost, ten slotte. Die schommelt tussen 90 en 180 euro. "We raden aan om dit het eerste jaar te laten doen. Nadien kunnen de meeste gebruikers dit. Je schouw vegen kost 50 tot 90 euro per jaar", besluit Vanlede.


Conclusie?

Hoeveel kost een pelletkachel dan? Als we telkens van de gemiddelde prijs uitgaan, zitten we aan zo'n 5.000 euro. Exclusief btw, maar wel inclusief pellets en eerste onderhoud.
Toestel zelf: 3.500 €
Installatie 525 €
Pellets 670 €
Onderhoud 135 €
Totaal 4.830 €


Bron:

Livios

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons