Wat als een verkoper zijn pand wil verkopen op lijfrente?

Bij verkoop op lijfrente probeert de verkoper een koper te vinden die hem deels een koopprijs wilt betalen en deels de mogelijkheid om het pand (gratis) levenslang te blijven bewonen. 

Indien de verkoper vroeg komt te overlijden verwerft de koper het pand aan een lage instapprijs. Daarentegen indien de verkoper een gezegende leeftijd weet te bereiken heeft de koper een dure prijs betaald voor het pand vermits hij al de jaren dat de verkoper heeft geleefd en het pand is blijven bewonen, geen enkele opbrengst heeft gehad van zijn belegging. 

De koper en verkoper gaan dus een kanscontract aan waarbij de (onzekere) levensduur van de verkoper uiteindelijk bepaalt of de koper een goede of een slechte zaak heeft gedaan. 

Een alternatief voor deze situatie is een verkoop met levenslange verhuring aan de verkoper. De verkoper is hierbij verzekerd van zijn levenslange bewoning en de koper is verzekerd van een zekere opbrengst en een normaal onderhoud van het pand door de oorspronkelijke verkoper. 

Bij Oximo werd er op deze manier voor een pand te Zellik een koper gevonden tot grote tevredenheid van alle partijen.

Gerelateerde artikels

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Een huis verkopen in het buitenland, hoe doe je dat?

Stel: een aantal jaar geleden heb je als investering een vakantiehuis in het buitenland gekocht. Nu besef je echter, en dat kan om verschillende redenen zijn, dat dat huis een beetje een blok aan je been is geworden. 
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons