Wat als een verkoper zijn pand wil verkopen op lijfrente?

Bij verkoop op lijfrente probeert de verkoper een koper te vinden die hem deels een koopprijs wilt betalen en deels de mogelijkheid om het pand (gratis) levenslang te blijven bewonen. 

Indien de verkoper vroeg komt te overlijden verwerft de koper het pand aan een lage instapprijs. Daarentegen indien de verkoper een gezegende leeftijd weet te bereiken heeft de koper een dure prijs betaald voor het pand vermits hij al de jaren dat de verkoper heeft geleefd en het pand is blijven bewonen, geen enkele opbrengst heeft gehad van zijn belegging. 

De koper en verkoper gaan dus een kanscontract aan waarbij de (onzekere) levensduur van de verkoper uiteindelijk bepaalt of de koper een goede of een slechte zaak heeft gedaan. 

Een alternatief voor deze situatie is een verkoop met levenslange verhuring aan de verkoper. De verkoper is hierbij verzekerd van zijn levenslange bewoning en de koper is verzekerd van een zekere opbrengst en een normaal onderhoud van het pand door de oorspronkelijke verkoper. 

Bij Oximo werd er op deze manier voor een pand te Zellik een koper gevonden tot grote tevredenheid van alle partijen.

Gerelateerde artikels

Wat is de ideale periode om je huis in te verkopen?

Je huis verkopen is vaak een ingewikkelde zaak, daarom is het steeds belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden. 
Niet alleen goed weten hoe je de verkoop gaat aanpakken is belangrijk, maar ook wanneer je de verkoop best laat doorgaan. Welk seizoen of welke periode is ideaal om je huis in te verkopen? Daar geven we je graag wat informatie over.
Lees meer

Verkoop je je huis best onderhands of openbaar?

Wanneer je je huis verkoopt, heb je steeds de optie om het huis onderhands of via een openbare verkoop te verkopen. 
De vraag blijft natuurlijk wat de voor -en nadelen van beide opties zijn en hoe deze in elkaar zitten. Omdat deze vraag heel wat om het lijf heeft, geven we je graag wat informatie.
Lees meer

Wat zijn makelaars en wanneer heb je ze nodig?

Je hebt ongetwijfeld al eens van een makelaar gehoord. Iedereen die een huis koopt of verkoopt moet zich immers de vraag stellen of ze een makelaar erbij willen betrekken. Maar wat is een makelaar nu eigenlijk en waarom zou je er een nodig hebben?

Lees meer

Wie kan je betrekken bij de verkoop van je huis?

Je huis verkopen is vaak een complex en uitdagend proces. Daarbij is er ook niet maar één goede manier is om dit proces te doorlopen, waardoor je misschien met vragen blijft zitten. Wie neem je in de hand? Is het goedkoper om zelf te verkopen? Is het veiliger om een makelaar in te huren?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons