Wasmachine reinigen in 5 stappen

Je wasmachine reinigt wasgoed, maar wie reinigt…. je wasmachine? Maar al te vaak verwaarloosd, is deze taak essentieel… En kan ze in een paar eenvoudige stappen worden gedaan.

Een wasmachine draait, zo niet elke dag, dan toch minstens elke week. Om de best mogelijke reiniging, een goede hygiëne en een lange levensduur van je “dure” wasmachine te verzekeren, mag je niet vergeten om deze regelmatig schoon te maken. Maar hoe?

1. De deurafdichting
Begin met het reinigen van de deurafdichting aan de binnenkant. Slechte geuren komen over het algemeen van de binnenste plooien van de deurafdichting. Gebruik hiervoor een vochtige doek. Als het gewricht echt erg vuil is, moet het doek licht doordrenkt worden met afwasmiddel. Laat de deur tussen twee machines door altijd een beetje open staan. Veeg daarnaast het resterende water in de vouw van het gewricht af om het droog te houden en de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

2. De wasmiddelbak
Verwijder vervolgens de bak waarin je het wasmiddel giet. Na verloop van tijd vormen zich afzettingen en kunnen de pijpen verstopt raken. Spoel het af met warm water. Indien nodig kan je ook een beetje witte azijn laten werken in geval van hardnekkige afzettingen. Veeg het vervolgens goed schoon voordat je het vervangt.

3. De trommel
De trommel wordt gereinigd door ten minste eenmaal per maand op de hoogste temperatuur (90° of 95°) te wassen. Maak van de gelegenheid gebruik om je vaatwasdoeken dan schoon te maken. Laat soms ook een machine draaien aan 90 of 95°C maar dan als die leeg is. Je gebruikt dan een speciaal product voor het ontkalken van wasmachines of kan een liter witte azijn of een handvol soda rechtstreeks in de trommel gieten.

4. De filter
Afhankelijk van het model bevindt het filter zich direct in de trommel of aan de onderkant van de machine. Vergeet in ieder geval niet om deze schoon te maken! De te volgen stappen worden goed uitgelegd in de gebruikershandleiding. Over het algemeen is het noodzakelijk om het water dat op de bodem van uw machine achterblijft (zorg voor een doek en een wasbak) af te voeren en de filter los te draaien. Verwijder hem en maak hem grondig schoon. Daarna goed vastschroeven om lekkage te voorkomen, is de boodschap.

5. Toevoer en evacuatie
Maak ten slotte van de gelegenheid gebruik om de watertoevoer- en -afvoerleidingen van uw machine te controleren. Na verloop van tijd en door trillingen kunnen ze beschadigd raken. Controleer de toestand en vergeet niet om de uitvoerpijp schoon te maken.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons