Wanneer mag je je huisvuil buitenzetten?

Om te vermijden dat men te vroeg moet opstaan zetten heel wat mensen hun huisvuil, papier of plastiek de dag voordien al buiten. Maar is dat wel toegelaten?

Geen algemene regel

De regels rond het buitenzetten van je huisvuil verschillen van gemeente tot gemeente. Kijk dus na in het reglement van de plaats waar je woonachtig bent wanneer je je huisvuil ten vroegste op straat mag zetten. In heel wat gemeentes geldt daarbij als regel dat je het mag buitenzetten de avond voordien vanaf bv. 19 of 20 u. Er kunnen echter ook andere spelregels gelden. Zo mag bijvoorbeeld in bepaalde buurten in Gent huisvuil pas na vijf uur ’s morgens worden buitengezet.

Kijk naar de soort afval

Afhankelijk van waar je woont kunnen er zelfs verschillende uren gelden naargelang het soort afval dat je buiten zet. Zo kunnen er bijvoorbeeld andere regels van toepassing zijn voor wat betreft restafval dan voor papier en plastiek.

Een boete?

Hou je je niet aan de juiste regels dan riskeer je een GAS-boete. De kans dat dat gebeurt is eerder beperkt maar je moet maar eens op een overijverige verbalisant stoten… Bovendien zijn er gemeentes die systematische controles aankondigen en ook streng toezicht houden.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons