Wanneer krijg je eindelijk de huissleutel overhandigd?

De sleutel sneller vragen én krijgen


Tussen het ondertekenen van de verkoopovereenkomst en het verlijden van de notariële akte zitten maximum 4 maanden. In die tijd doet de notaris opzoekwerk en controles, zodat de verkoop met zekerheid kan worden afgesloten. Pas op de dag dat de akte verleden is, krijgt de koper de sleutel.

In het geval dat de koper toch al vroeger in de nieuwe woning wil om bijvoorbeeld opmetingen te doen, een nieuwe vloer te leggen of te schilderen, dan kan de verkoper hiermee akkoord gaan door een sleutelovereenkomst te laten opstellen. Dit kan bij een makelaar of notaris. De nieuwe eigenaar krijgt dan de sleutel overhandigd onder bepaalde voorwaarden.

Wat staat er in een sleutelovereenkomst?


Om te beginnen beschrijft de sleutelovereenkomst de datum waarop de koper toegang krijgt tot de woning. Op die datum zal de koper dus de sleutel ontvangen. Daarnaast maken beide partijen afspraken over de activiteiten die zullen worden toegelaten. Stel je bijvoorbeeld je woning enkel nog maar beschikbaar voor opmetingen en niet voor renovatiewerken, dan laat je dit dus best op papier zetten.

Op de dag van de sleuteloverhandiging, zal er een plaatsbeschrijving opgemaakt worden. Er wordt dan beschreven in welke staat de woning zich bevindt en de meterstanden van elektriciteit, water en gas worden opgenomen.

Verzekeringen en bewoningsvergoeding


Op de dag van de sleuteloverdracht worden de lasten van de woning (elektriciteit, water, gas,…) overgedragen aan de koper. Ook wordt er van de koper verwacht de nodige verzekeringen te hebben afgesloten op de dag dat hij de woning mag betreden.

Wil je als koper vervroegd intrekken in je nieuwe woning? Dat is ook mogelijk, maar weet dat de verkoper hier een vergoeding voor kan vragen. Dit is de zogenaamde bewoningsvergoeding.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons