Waarop moet u letten als u een bouwgrond koopt?

Het kopen van een bouwgrond is één van de belangrijkste aankopen uit ons leven. Vooraleer u tot de aankoop overgaat, zijn er bepaalde zaken die uw volste aandacht verdienen. Wij zetten die verschillende zaken voor u op een rijtje in een handige checklist. De ene bouwgrond is de andere niet, zoveel is zeker. Daarnaast zijn de mensen die een bouwgrond kopen en uiteindelijk er niet mee konden doen wat ze in gedachten hadden al lang niet meer op één hand te tellen. Opdat u geen kat in een zak zou kopen, controleert u best de volgende zaken als u van plan bent een bouwgrond te kopen.

Checklist voor het kopen van een bouwgrond
Bij iedere bouwgrond die u bekijkt, maakt u best een overzicht van de verschillende kenmerken van de bouwgrond. Onderstaand overzicht helpt u hierbij op weg.

Kenmerken bouwgrond
Bij iedere bouwgrond is het nuttig ten minste de volgende zaken op te lijsten zodat u een gestructureerd overzicht kan bijhouden van interessante bouwgronden:
- Adres
- Prijs
- Grootte (in oppervlakte)
- Breedte
- Diepte
- Contactgegevens 

Een bouwgrond kopen: de ligging
Daarnaast is het ook handig om meer te weten over de ligging van de bouwgrond en wat er zoal in de buurt gelegen is:
- Scholen in de buurt?
- Ziekenhuis in de buurt?
- Winkels in de buurt?
- Verbindingswegen in de buurt?
- Openbaar vervoer in de buurt?
- Veilige fietspaden & wegen?
- Oriëntatie bouwgrond?
- Veel of weinig hinder van lawaai en/of geur? 

Wat er in de (nabije) omgeving ligt van een bouwgrond, kan bepalend zijn voor het al dan niet overgaan tot een aankoop. Veel scholen in de buurt evenals winkels betekent dat u dagelijks minder grote afstanden moet doen. Ligt de bouwgrond echter ver van alle verbindingswegen, dan weegt de nabijheid van scholen en winkels misschien toch niet op.

Dit is een denkoefening die ieder persoonlijk voor zich moet maken. Wel is het zo dat nabijheid van faciliteiten en verbindingswegen kan doorwegen op de verkoopsprijs.

Stedenbouwkundige vergunningen
Vooraleer u een bouwgrond aankoopt, moet u de stedenbouwkundige attesten bekijken. Het eerste attest vertelt je of het inderdaad om een bouwgrond gaat i.p.v. om een landbouwgrond of recreatiegrond. Het tweede attest beschrijft de voorwaarden waaraan het gebouw moet voldoen dat op de bouwgrond gebouwd zal worden.

Let zeker ook op de vermelde bouwvoorschriften. Zo kan hierin opgelegd worden tot hoever je van de grens van je grond mag bouwen, hoeveel bouwlagen het gebouw mag hebben, hoe de vorm van het dak mag/moet zijn, of er een garage of carport mag aangebouwd worden, … De bouwvoorschriften zijn dus zeker iets om rekening mee te houden en kunnen een bouwgrond maken of kraken als blijkt dat jouw bouwplannen wel of niet te realiseren zijn op een bepaalde bouwgrond.

Andere kenmerken
Andere zaken waar u nog rekening mee kan houden, zijn kenmerken als overstromingsgevaar, het bodemattest, of de grond vrij is van lasten en schulden, enzovoort.

Let er bij elke bouwgrond telkens ook op of er nog bijkomende kosten zullen zijn. Moet de bodem bijvoorbeeld verlaagd of aangevuld worden? Moeten er bomen gekapt worden? Enzovoort.

Bovenstaande checklist zal u al een heel eind helpen bij het oplijsten van verschillende interessante bouwgronden en het uiteindelijke kiezen voor één bepaalde bouwgrond.

Veel succes!

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons