5 september 2015

Waarom moeten we onze woning ventileren? Niet alleen omdat het verplicht is, maar ook om onze gezondheid en die van de woning optimaal te houden. Een goede ventilatie is overigens niet alleen aangewezen in een nieuwbouw, maar ook in bestaande woningen waar de isolatie of luchtdichtheid verbeterd werd.

Ventileren = verplicht
Met het invoeren van de energieprestatie en binnenklimaatregelgeving, kortweg EPB, maakte de overheid ventileren verplicht. Concreet legt de norm op dat elk uur 3,6m³ verse lucht moet aangevoerd worden voor iedere m² in de woning. Daarmee moet de lucht voldoende ververst zijn.

Ongezonde stoffen
Waarom moeten we die lucht dan precies verversen? Omdat er door het leven in de woning en de gebruikte materialen ongezonde stoffen vrij komen. Denk maar aan:
- CO2 uit onze ademhaling
- Vocht uit zweten, koken en wassen
- Vluchtige organische stoffen of radon uit bouwmaterialen of verf
- Luchtvervuiling door het gebruik van detergenten of tabaksrook

In oude woning vonden die ongezonde stoffen en het vocht gemakkelijk en weg naar buiten langs kieren en spleten. Maar nu we beter isoleren en luchtdichter bouwen, geraken deze schadelijke stoffen niet meer weg uit de woning.

Gevolgen?
De muffe, vervuilde lucht is niet alleen onaangenaam om in te leven, maar ze brengt nog andere nadelen met zich mee:
- Bevorderen van de groei van mijten, virussen en bacteriën
- Vochtproblemen, wat leidt tot condensatie, schimmelvorming en vervelende geuren
- Gezondheidsproblemen (concentratieverlies, vermoeidheid, geïrriteerde ogen, hoofdpijn, energietekort, allergieën)

Correct ventileren
De basisregel van ventilatie is eenvoudig: de geproduceerde vervuilende stoffen en het vocht moeten uit de woning verwijderd worden en verse lucht moet aangevoerd worden. De aanvoer van de verse lucht gebeurt best in droge ruimten (woonkamer, slaapkamer,…) de afvoer gebeurt via de natte ruimte (badkamer, toilet, wasplaats). Zelfs wanneer je geen ventilatievoorzieningen hebt en verlucht door de ramen op kipstand te zetten, zou je deze principes moeten naleven.

Om tot een gezonde, vochtarme woning te komen, kan je volgende aandachtspunten nastreven:
- Beperk zoveel mogelijk de vochtproductie binnen in de woning
- Voer de ontstane damp zo snel mogelijk af naar buiten
- Vermijd dat de damp zich door de woning kan verspreiden, vooral van warme plaatsen naar koude (want dan kan de damp condenseren op de koudere muren)
- Zorg voor een kleine maar constante ventilatie in de plaatsen op het ogenblik dat er personen aanwezig zijn
- Bij vochtig of zeer koud weer mogen de bewoonde vertrekken niet te sterk afkoelen, een kleine continue verwarming is wenselijk

Luchten vs. verluchten
Luchten
- Ramen of deuren wijd open zetten om snel een grote hoeveelheid lucht af te voeren
- Bijvoorbeeld tijdens het poetsen of na het verven

Verluchten
- Is een constant en gecontroleerd proces van af- en aanvoer van lucht. Dit door ramen op een kier te zetten, het gebruik van ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem

Het spreekt voor zich dat verluchten of ventileren de enige correcte aanpak is om een gezond leefklimaat in de woning te creëren.

Bron:
Habitos.be


Twitter Facebook Google-plus

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag