Waarom ventileren?

Waarom moeten we onze woning ventileren? Niet alleen omdat het verplicht is, maar ook om onze gezondheid en die van de woning optimaal te houden. Een goede ventilatie is overigens niet alleen aangewezen in een nieuwbouw, maar ook in bestaande woningen waar de isolatie of luchtdichtheid verbeterd werd.

Ventileren = verplicht
Met het invoeren van de energieprestatie en binnenklimaatregelgeving, kortweg EPB, maakte de overheid ventileren verplicht. Concreet legt de norm op dat elk uur 3,6m³ verse lucht moet aangevoerd worden voor iedere m² in de woning. Daarmee moet de lucht voldoende ververst zijn.

Ongezonde stoffen
Waarom moeten we die lucht dan precies verversen? Omdat er door het leven in de woning en de gebruikte materialen ongezonde stoffen vrij komen. Denk maar aan:
- CO2 uit onze ademhaling
- Vocht uit zweten, koken en wassen
- Vluchtige organische stoffen of radon uit bouwmaterialen of verf
- Luchtvervuiling door het gebruik van detergenten of tabaksrook 

In oude woning vonden die ongezonde stoffen en het vocht gemakkelijk en weg naar buiten langs kieren en spleten. Maar nu we beter isoleren en luchtdichter bouwen, geraken deze schadelijke stoffen niet meer weg uit de woning.

Gevolgen?
De muffe, vervuilde lucht is niet alleen onaangenaam om in te leven, maar ze brengt nog andere nadelen met zich mee:
- Bevorderen van de groei van mijten, virussen en bacteriën
- Vochtproblemen, wat leidt tot condensatie, schimmelvorming en vervelende geuren
- Gezondheidsproblemen (concentratieverlies, vermoeidheid, geïrriteerde ogen, hoofdpijn, energietekort, allergieën)

Correct ventileren
De basisregel van ventilatie is eenvoudig: de geproduceerde vervuilende stoffen en het vocht moeten uit de woning verwijderd worden en verse lucht moet aangevoerd worden. De aanvoer van de verse lucht gebeurt best in droge ruimten (woonkamer, slaapkamer,…) de afvoer gebeurt via de natte ruimte (badkamer, toilet, wasplaats). Zelfs wanneer je geen ventilatievoorzieningen hebt en verlucht door de ramen op kipstand te zetten, zou je deze principes moeten naleven.

Om tot een gezonde, vochtarme woning te komen, kan je volgende aandachtspunten nastreven:
 - Beperk zoveel mogelijk de vochtproductie binnen in de woning
 - Voer de ontstane damp zo snel mogelijk af naar buiten
 - Vermijd dat de damp zich door de woning kan verspreiden, vooral van warme plaatsen naar koude (want dan kan de damp condenseren op de koudere muren)
 - Zorg voor een kleine maar constante ventilatie in de plaatsen op het ogenblik dat er personen aanwezig zijn
 - Bij vochtig of zeer koud weer mogen de bewoonde vertrekken niet te sterk afkoelen, een kleine continue verwarming is wenselijk 

Luchten vs. verluchten
Luchten
- Ramen of deuren wijd open zetten om snel een grote hoeveelheid lucht af te voeren
- Bijvoorbeeld tijdens het poetsen of na het verven 

Verluchten
- Is een constant en gecontroleerd proces van af- en aanvoer van lucht. Dit door ramen op een kier te zetten, het gebruik van ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem 

Het spreekt voor zich dat verluchten of ventileren de enige correcte aanpak is om een gezond leefklimaat in de woning te creëren. 

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons