Waarom je maar beter de handtekening van je (ver)huurder controleert…

Als je een woning (ver)huurt of (ver)koopt dan wel een contract sluit met een aannemer kijk je maar beter na of die wel zijn of haar juiste handtekening zet. Doe je dat niet dan riskeer je namelijk geen geldige overeenkomst te hebben.

Het gebeurt zelden dat de partijen bij een overeenkomst controleren of de handtekening van de andere partij wel de echte handtekening is en niet zomaar een kribbel. Die werkwijze is echter niet zonder gevaar.

Waarom een handtekening?

Door iemand zijn handtekening te laten zetten laat je die bevestigen akkoord te gaan met de overeenkomst die je ermee afsluit. Laat die handtekening zetten onderaan de overeenkomst. Om discussies te vermijden laat je ook maar beter de overeenkomst op elke bladzijde door alle partijen paraferen. Ook eventuele wijzigingen die nog manueel worden aangebracht aan de tekst voorzie je best van een paraaf.

En wat als het een loutere kribbel is?

Plaatst iemand alleen maar een kribbel op het contract (die niet zijn echte handtekening is) dan zijn er wel eens rechters die zeggen dat die persoon … niet gebonden is door de overeenkomst en daar alsnog onderuit kan. Hij had dan volgens die rechters niet de bedoeling om zich te verbinden door het contract. Onnodig te zeggen dat onbetrouwbare contractspartijen wel eens op deze manier zouden kunnen te werk gaan om zo desgewenst nog onder de overeenkomst uit te kunnen.

Hoe vermijden?

Je kan zulke discussies vermijden door te vragen of je de identiteitskaart van je contractspartij mag zien en de handtekening die daar op staat te vergelijken met de handtekening die deze persoon plaatst op het contract.

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons