Waarom je maar beter de handtekening van je (ver)huurder controleert…

Als je een woning (ver)huurt of (ver)koopt dan wel een contract sluit met een aannemer kijk je maar beter na of die wel zijn of haar juiste handtekening zet. Doe je dat niet dan riskeer je namelijk geen geldige overeenkomst te hebben.

Het gebeurt zelden dat de partijen bij een overeenkomst controleren of de handtekening van de andere partij wel de echte handtekening is en niet zomaar een kribbel. Die werkwijze is echter niet zonder gevaar.

Waarom een handtekening?

Door iemand zijn handtekening te laten zetten laat je die bevestigen akkoord te gaan met de overeenkomst die je ermee afsluit. Laat die handtekening zetten onderaan de overeenkomst. Om discussies te vermijden laat je ook maar beter de overeenkomst op elke bladzijde door alle partijen paraferen. Ook eventuele wijzigingen die nog manueel worden aangebracht aan de tekst voorzie je best van een paraaf.

En wat als het een loutere kribbel is?

Plaatst iemand alleen maar een kribbel op het contract (die niet zijn echte handtekening is) dan zijn er wel eens rechters die zeggen dat die persoon … niet gebonden is door de overeenkomst en daar alsnog onderuit kan. Hij had dan volgens die rechters niet de bedoeling om zich te verbinden door het contract. Onnodig te zeggen dat onbetrouwbare contractspartijen wel eens op deze manier zouden kunnen te werk gaan om zo desgewenst nog onder de overeenkomst uit te kunnen.

Hoe vermijden?

Je kan zulke discussies vermijden door te vragen of je de identiteitskaart van je contractspartij mag zien en de handtekening die daar op staat te vergelijken met de handtekening die deze persoon plaatst op het contract.

Gerelateerde artikels

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer

Dit riskeer je als je de huurprijs niet vermeldt op een affiche ‘te huur’!

Als je zelf een huis of appartement wil verhuren, hang je daar wel eens een bordje of affiche uit waarop vermeld wordt dat het pand te huur staat. Maar waarom zet je daar maar beter de gevraagde huurprijs op? En wat riskeer je als je dat niet doet?
Lees meer

Mag je als verhuurder nog binnen in je huis?

Als je een huis of appartement verhuurt mag je daar niet meer te pas of te onpas binnengaan. Je hebt wel het recht een zekere controle te houden over je eigendom.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons