Waarom je best boven je budget een huis zoekt

Je zal het zien: plots vind je je droomhuis maar blijkt het te duur. Bedenk: het leven is aan de durvers! Beperk je bij je zoektocht niet tot huizen die netjes binnen je budget passen, maar bekijk ook iets duurdere woningen. Als je goed onderhandelt, wordt je droom betaalbaar en jij dolgelukkig.

Welke prijs wilt de verkoper?

De eigenaar en de makelaar bepalen samen een vraagprijs. Ze houden er rekening mee dat kopers een lager bod uitbrengen en voorzien een veilige marge. Dat betekent dat heel wat verkopers bereid zijn een lagere prijs te aanvaarden. Maak daar gebruik van. 

Het spel van vraag & aanbod

Als een huis een lange tijd te koop staat, vermindert de interesse. ‘Daar zal wel wat mis mee zijn’, denken mensen dan. De woning is te duur geprijst en mist het juiste doelpubliek. Na enkele maanden wordt de prijs naar beneden gecorrigeerd. 

Tip: doe een search op Hebbes.be boven je eigen budget: zo vind je deze woningen en bied jij als eerste de juiste prijs. 

Onderhandel slim

Informeer bij de vastgoedmakelaar of er ruimte is voor een bod. Die is er natuurlijk niet als er twintig geïnteresseerden op de eerste bezoekdag verschijnen. Durf een behoorlijk stuk van de prijs afdoen en wacht af of de verkoper een tegenbod doet. 

Als dat nog te hoog lijkt, doe je een tweede bod en wacht je weer af. Zo kom je uiteindelijk bij een prijs uit die voor alle partijen aanvaardbaar is. 

Meevallers nadien

De meeste kopers hebben nog geen volledig zicht op het financieel plaatje achteraf. Soms heeft een groot oud huis een klein kadastraal inkomen en betaal je het tarief van vijf procent registratierechten (‘klein beschrijf’). 

Koop je een woning waar nog werk aan is? Misschien maak je kans op interessante premies. Hield je trouwens rekening met de fiscale aftrek van je woonlening? Zo besparen jij en je partner elk jaar extra euro’s. 

Ken jezelf

Ga op voorhand bij één of meer banken informeren naar leningsvoorwaarden en rentevoeten. Stel nauwkeurig je budget samen en denk na over je plannen voor de volgende vijf jaar. De gouden regel is: durf boven je budget te kijken maar blijf er wel mooi binnen als je koopt! 

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons