Waarom goed isoleren?

Een goed geïsoleerde woning is belangrijk, want economisch, comfortabel en ecologisch. Onze isolatiespecialist geeft meer uitleg bij deze redenen om zowel nieuwbouw als bestaande woningen goed te isoleren. Het belang van een goede isolatie staat in de hele bouwsector buiten kijf. Iedereen lijkt dan ook overtuigd te zijn van de goede effecten ervan. Maar ben je nog mee? Weet je wel waarom een goede isolatie van huis of gebouw nu ineens zo belangrijk is?

Er zijn drie redenen om goed te isoleren:

Isoleren is economisch
Een gemiddeld Belgisch gezin spendeert jaarlijks ongeveer 1 500 euro aan brandstof voor verwarming van de woning. Goed isoleren kan er toe leiden dat deze jaarlijkse kost sterk vermindert. De isolatie van de woning heeft een belangrijke invloed op de waarde van de woning. Blijft de energieprijs op dezelfde manier stijgen, dan betalen we over 20 jaar zelfs meer dan 6 maal zo veel als vandaag voor een liter stookolie!

Woningen die slechts matig geïsoleerd zijn zullen over 5 jaar minder waard zijn dan volledig niet geïsoleerde woningen. Reden hiervan: een matig geïsoleerde woning extra isoleren is dikwijls omslachtiger en duurder dan een niet-geïsoleerde woning goed te isoleren. Maar wil je over 5 jaar je woning met een meerwaarde verkopen, dan isoleer je best héél goed en volgens de regels van de kunst. 

Isoleren is ecologisch
Slechts weinig mensen twijfelen nog aan het bestaan van het versterkte broeikaseffect. Sinds kort is in Hawaï de CO2-concentratie in de lucht gestegen tot boven 400 ppm (0,04%). De vorige keer dat de concentratie zo hoog was, was ongeveer 3 miljoen jaar geleden. Door de warmere temperatuur lag de zeespiegel toen ongeveer 20m hoger. 

Toch mogen we de milieuproblematiek niet enkel beperken tot het broeikaseffect: ook de ontginning van brandstoffen vormt een groot probleem, zeker nu fossiele brandstoffen schaarser worden en de energiesector overgaat tot meer milieubelastende ontginningstechnieken zoals ontginning van schaliegas of van aardolie op de Noordpool.

Isoleren is comfortabel
Een derde belangrijke reden om goed te isoleren is de verbetering van het leefcomfort. De oppervlakken aan de binnenzijde van geïsoleerde muren of goed isolerend glas zijn in de winter merkelijk warmer dan deze bij niet-geïsoleerde muren en enkel glas. Hierdoor heb je in een geïsoleerde woning minder last van koudestraling. Zo voelt de lucht, bij eenzelfde binnenluchttemperatuur, ook warmer aan in een geïsoleerde woning dan in een niet geïsoleerde woning. Daardoor kun je de verwarming enkele graden kouder zetten en dat leidt dan weer tot een beperkte energiebesparing .

Aangezien het plaatsen van isolatie gepaard moet gaan met de plaatsing van een degelijke luchtdichting zal ook de tocht in de woning verminderen, wat opnieuw een aangenamere leefomgeving oplevert. Bovendien leidt een verbeterde luchtdichting, het plaatsen van dubbel glas en het plaatsen van thermische isolatie niet enkel tot een verbeterd thermisch comfort, maar dikwijls ook tot een verbeterd akoestisch comfort.

Meer dan isoleren
Als je gaat renoveren en isoleren is het belangrijk om het isoleren van muren en daken niet los te zien van andere renovatiewerken. Zeker wanneer je de renovatie over meerdere jaren spreidt en je ondertussen in de woning blijft wonen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe de verschillende renovatiewerken en energiebesparende maatregelen invloed op elkaar hebben. 

Enkele voorbeelden: - Het vervangen van een oude aardgasketel door een nieuwe condenserende ketel zal leiden tot grote efficiëntiewinsten en bijhorende brandstofbesparing. Als je echter eerst de ketel vervangt om daarna de woning beter te isoleren, dan zal die nieuwe ketel overgedimensioneerd zijn, wat tot een lager rendement van de ketel leidt. - Als je (binnen)-isolatie plaatst, moet de isolatie en de bijhorende luchtdichting aansluiten op het schrijnwerk. Daarom is het belangrijk dat je het schrijnwerk niet zult vervangen de eerstkomende jaren na het plaatsen van de isolatie. Ga je isoleren en is het schrijnwerk ook aan vervanging toe? Plaats dan eerst de ramen en isoleer pas daarna. - Vervangen van kachels door centrale verwarming, oud schrijnwerk vervangen door nieuw luchtdichter schrijnwerk, dakisolatie plaatsen met een bijhorend luchtscherm, … deze ingrepen leiden allen tot een verbeterde luchtdichting van de woning. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een vochtiger binnenklimaat als de ventilatie er niet op afgestemd is. Een bestaande woning extra isoleren, inclusief nieuwe ramen, vraagt om een afdoende ventilatie. Ontbreekt die, dan kan het zijn dat in extreme gevallen condensatie optreedt op koude oppervlakken, zoals een ongeïsoleerde buitenmuur. En die condensatie veroorzaakt vocht, wat op zijn beurt tot schimmelvorming zou kunnen leiden. Te vermijden! 

Tot slot
Nu je weet waarom je goed moet isoleren, kun je ook wat meer uitleg gebruiken over enkele basisbegrippen omtrent isolatie. Een goede kennis van isolatiebegrippen zoals EPB, E-peil en U-waarde komt van pas als je gaat isoleren. Als je isolatiematerialen kiest, is het ook handig om enkele basiseigenschappen van isolatie te kennen. Op onze overzichtspagina over isoleren vind je nog veel meer informatie, ook over de soorten materialen. In een volgend deel zullen we het hebben over het na-isoleren van hellende daken. 

Bron:
Habitos.be

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons