Waarom een woning kopen in 2014 een goed idee is

Voor veel Belgen blijft een eigen woning kopen een veilige investering. Door de lage rente is lenen momenteel erg goedkoop, er zijn tal van subsidies voor energiezuinige woningen. Bovendien kan het woonkrediet deels worden afgetrokken van de belastingaangifte. Een eigen woning is dus een zinvolle investering.

Vastgoed blijft een veilige investering Maar dat zal helaas niet lang meer zo blijven: de rente stijgt dankzij de aanzwengelende economie, het aantal subsidies slinkt snel en de vertrouwde fiscale aftrek wordt afgeschaft vanaf 1 januari 2015. Wie van plan is om een woning te kopen, doet dat dus best nog in 2014.

In 2015 valt de fiscale aftrek weg: een woning kopen doe je dus best in 2014
De federale hypothecaire kredieten verhuizen eind 2014 naar het regionale niveau. Omdat het systeem van fiscale aftrek erg kostelijk is, zal het zo goed als zeker verdwijnen vanaf 1 januari 2015. Wie vanaf 2015 dus een huis koopt, bouwt of verbouwt, zal op het geleende bedrag geen deel van de interest meer kunnen aftrekken van zijn belastingaangifte. En dat kan een stevige domper zetten op je plannen – de aftrekbare bedragen konden immers hoog oplopen.

Hoewel de Vlaamse regering het systeem niet overneemt, blijft de huidige fiscale aftrek wel gelden voor wie dit en volgend jaar een hypothecaire lening afsluit. En dat natuurlijk tot de lening helemaal is afbetaald. Vanaf 1 januari 2015 komt de Vlaamse regering dan op de proppen met een nieuw soort compensatie, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat nieuwe systeem in elkaar zal zitten. Pas in het tweede deel van 2014 zal daarover zekerheid komen. Wel is zeker dat het bedrag aanzienlijk kleiner zal zijn, waardoor een woning kopen of bouwen vanaf 2015 heel wat moeilijker zal worden. Wie in 2014 nog een eigen woning koopt, weet exact welk bedrag hij terugvordert aan fiscale aftrek.

Nu profiteren van de lage rente
Ook de aanzwengelende economie zal het woningkopers moeilijker maken. De lage rente maakt lenen erg goedkoop, maar experts voorspellen dat de rentevoeten de komende maanden terug zullen stijgen. Wie van plan is om een woning te kopen, gebruikt best de huidige lage intrestvoeten in zijn voordeel.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons