Waarom betaal je een huurwaarborg?

Wie gaat huren, stelt vaak op voorhand een financieel plannetje samen. Op voorhand opstellen wat je inkomsten zijn en vooral, wat je gaat uitgeven. Dat kan gaan van de maandelijkse huurprijs en lasten, tot het inkleden van je huurwoning en niet te vergeten, de huurwaarborg!

Wat is een huurwaarborg?
Wanneer je gaat huren, ga je in het opgestelde huurcontract merken dat je ook een huurwaarborg moet ophoesten. Dat is een bedrag dat voorlopig gelijk staat aan twee maanden huur (vanaf september 2018 verandert dit naar drie maanden). Deze huurwaarborg wordt vervolgens gedurende de huurperiode op een geblokkeerde rekening bewaard. Na afloop van je huurperiode ontvang je deze normaal gezien terug.

Soorten huurwaarborg
Omdat niet iedereen dezelfde financiële middelen heeft, zijn er doorheen de jaren ook verschillende vormen qua huurwaarborg ingevoerd. Dit om huurders die niet zomaar twee maanden huur kunnen ophoesten ook een duwtje in de rug te geven. Strikt genomen onderscheiden we drie soorten huurwaarborg.

1/De huurwaarborg op de geblokkeerde rekening

Dit is de waarborg die hierboven reeds omschreven staat. Stel dat je 700 euro huur maandelijks betaalt, dan stort je 1.400 euro op een geblokkeerde rekening bij een financiële instelling. Deze huurwaarborg mag niet op de rekening van de verhuurder gestort worden. Gebeurt dit wel, dan is de verhuurder de gemiddelde marktrente aan de huurder verschuldigd.

2/Een bankwaarborg in schijven

Als huurder is het ook mogelijk om een waarborg in schijven te betalen. Daarbij krijg je hulp van je eigen bank, die -zelfs al ben je niet kredietwaardig- de waarborg niet mag weigeren. Zij voorzien en garanderen dan de totale huurwaarborg, die jij als huurder binnen de drie jaar én zonder rente terugbetaalt.

3/Een bankwaarborg via het OCMW

Daarbij vraag je aan het OCMW om de huurwaarborg voor te schieten. Zij sluiten dan een overeenkomst met een bank voor een bedrag gelijk aan maximaal 3 maanden huur. Zij gaan dan ook na of je aan de voorwaarden voldoet om ondersteund te worden door het OCMW. Enkel bij de laatste twee is een huurwaarborg van drie maanden voorlopig toegestaan.

Waarom betaal je een huurwaarborg?
Allemaal goed en wel, zo’n huurwaarborg, maar waarom betaal je eigenlijk voor een huurwaarborg? Wel, om de verhuurder te beschermen dat hij of zij na de huurperiode opnieuw een pak moet investeren in de huurwoning door schade, wordt er op die manier gerekend met een huurwaarborg, al gaan we er gewoon vanuit dat een huurder de woning als een goede huisvader/moeder onderhoudt.

Betaal je dus een huurprijs van 700 euro, dan stort je -in de meeste gevallen- voor aanvang van het huurcontract 1.400 euro op een geblokkeerde rekening. Wanneer je huurperiode afloopt, dan komt dit bedrag opnieuw vrij. Daarvoor is wel een geschreven akkoord nodig tussen de huurder en verhuurder. De interesten die het bedrag tijdens de huurperiode opbouwde, worden doorgestort aan de huurder.

Wanneer krijg je de huurwaarborg niet terug?
Is er schade aan de huurwoning, dan kan de verhuurder een deel van de huurwaarborg inhouden. Dat kan hij echter niet zomaar. Hij moet daarbij toestemming vragen aan de huurder. Weigert de huurder, dan kan er naar de rechter worden gestapt en wordt er wellicht een plaatsbeschrijving opgemaakt en vergeleken met de plaatsbeschrijving voor je introk.

Recentelijk heeft Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) de huurwaarborg van twee naar drie maanden verhoogd. Dit gaat pas ten vroegste in op 1 september 2018.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons