Waar vindt u de goedkoopste energie?

De energieprijzen zijn het voorbije jaar fors gedaald en dat zal volgens specialisten niet snel veranderen.

De federale ombudsdienst voor energie heeft in 2013 een kwart minder klachten ontvangen dan in 2012. Dat is vooral het gevolg van het afschaffen van de verbrekingsvergoeding en de dalende tarieven. Dat energie goedkoper is geworden, blijkt ook uit cijfers van de federale energieregulator CREG: een gemiddeld gezin betaalt tegenover eind 2012 zo’n 8 procent minder voor elektriciteit en 11 procent minder voor aardgas. Dat heeft deels te maken met de toegenomen concurrentie op de energiemarkt. ‘Maar de forse daling op de groothandelsmarkt heeft een nog grotere impact. De elektriciteitstarieven zijn er sinds 2008 zelfs gehalveerd, vooral door het enorme overaanbod. Verschillende producenten moeten zelfs centrales ontmantelen’, zegt energiespecialist André Jurres.

Het lijkt er ook niet op dat de energietarieven weer snel zullen omhoogschieten. Klassieke elektriciteitscentrales worden steeds vaker stilgelegd om pieken in de productie van windenergie op te vangen, wat erop wijst dat het overaanbod nog lang niet is weggewerkt. En op de gasmarkt is de kans groot dat de Amerikanen hun goedkope schaliegas op termijn naar Europa exporteren.

Enkele maanden geleden gaf Jurres nog de voorkeur aan energiecontracten met een vaste prijs, en dan liefst nog met een zo lang mogelijke looptijd. ‘Intussen is dat minder noodzakelijk. De energieprijzen zullen ook de komende 2 à 3 jaar laag blijven’, zegt Jurres. ‘Wie echt op zoek is naar het allerlaagste energietarief kan best jaarlijks shoppen en vervolgens speculeren met een variabel tarief. Al kan je natuurlijk nooit helemaal uitsluiten dat een internationaal conflict de prijzen toch hoger duwt.’

Consumentenorganisatie Test-Aankoop hinkt op twee benen: ze raadt nog altijd een vast elektriciteitscontract aan, maar verkiest intussen wel een variabel gascontract. ‘Het is vooral belangrijk om de contracten van de verschillende leveranciers te vergelijken op basis van het eigen verbruik’, zegt woordvoerder Jan Moers.

Zowel voor gas als voor elektriciteit bieden de variabele contracten op dit ogenblik de goedkoopste tarieven. Dat blijkt uit een simulatie van de energietarieven voor een doorsnee gezin (zie tabel). Voor dat specifieke profiel leveren Octa+ en Essent de goedkoopste elektriciteit met een variabel contract. Luminus biedt nog een vast contract waarmee het op de derde stek staat in het overzicht. Het is amper 15 euro duurder dan het goedkoopste variabele contract. Essent, Antargaz en Eni bieden vandaag de goedkoopste gascontracten. Telkens zijn het variabele formules.

De prijs is trouwens niet de enige leidraad bij de keuze tussen een vast of variabel contract. Ook de nood aan gemoedsrust speelt een belangrijke rol. Met een vast contract weet u gedurende de looptijd perfect welk energietarief u moet betalen. De meeste van die contracten zijn evenwel semivariabele formules, waardoor een eventuele stijging van taksen en distributienettarieven wel wordt doorgerekend. Maar dat is nog altijd een groot verschil met de variabele contracten, waarbij ook het eigenlijke energietarief in beide richtingen kan fluctueren.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons