Waar plaats je het terras?

De juiste plaats voor het terras? Een plek rond het huis waar je je goed voelt, dat is de juiste plaats voor het terras. Dat kan een heel zonnige plek zijn, maar ook een plaatsje met meer schaduw. Een terras dat windvrij is, vindt iedereen wel aangenaam. Enkele tips voor de juiste terrasplek.

Als je gaat bouwen, is de verleiding groot om ook maar meteen het terras in de bouwplannen op te nemen. Zo kan de aannemer bij het storten van het beton voor kelder of vloer meteen ook de fundering voor het terras maken. Handig. Maar af te raden.

Misschien blijft achteraf de vooraf gekozen plek voor dat terras toch niet ideaal, komt de fundering te hoog voor het afwerkingsmateriaal dat je voor ogen had of is het beton ondertussen al gebarsten.

De beste terrasplek
De beste plek voor het terras is er een die aan een paar voorwaarden moet voldoen. Daarom wacht je beter met de terrasaanleg tot je je huis en de tuin – of de plek die ooit tuin of terras zou moeten worden – goed aanvoelt.

Hou ook rekening met toekomstige beplanting (hoge bomen = langdurige schaduw, minder hoge begroeiing = korte schaduw); met buren, en met andere inrichtingen in je tuin. Bijvoorbeeld: wil je ooit een zwembad of vijver? Komt er ook een tuinhuis? Een bijgebouw met ruimte voor een overdekt terras?

Een windvrij terras
Helaas, België is vooralsnog niet de Provençe dus moeten we er wel voor zorgen dat ons terras windvrij ligt. Oriënteer daarom de plaats richting zuidoosten of zuiden. En zorg voor een schutting aan de noordkant, als het terras geen bescherming van gevels of beplanting in de buurt krijgt. Een beschutting tegen de wind kun je maken met hout, je kan een haag plaatsen of grotere struiken en bomen aanplanten.

Als ruimtelijke ordening het toelaat, kun je ook een muurtje plaatsen aan een of twee zijden van het terras. Een alternatief is een pergola die je laat begroeien met klimplanten of aan de windzijde dicht maakt. Met planten – bijvoorbeeld riet of klimop – in verplaatsbare bakken kun je ook een windscherm creëren.

Zonnig terras
De meest ideale plek voor een eigen terras is aan een terras op een zonnige plaats. Kies daarvoor een plek die niet te snel schaduw krijgt of maar op bepaalde momenten van de dag in de schaduw ligt.

Het meeste zon vang je natuurlijk richting zuiden. Geniet je graag ’s ochtends van de zon, dan is een terras op het oosten of zuidoosten ideaal. Vertoef je vaker ’s avonds op je terras, oriënteer de plek dan naar het zuidwesten of westen.

Liever minder zon
Niet zo’n zonneklopper maar toch een buitenmens? Voorzie een mogelijkheid om schaduw op je terras te krijgen. Plaats het terras dan in de buurt van muren of bomen die tussen het terras en het zuiden staan. Dan heeft je favoriete buitenplek op het heetst van de dag wat schaduw. Je kan ook gebruik maken van parasols, zonneschermen of een zonnetent.

Als het praktisch mogelijk is, moet je er toch voor zorgen dat de zon aan je terras kan, al was het maar om er voor te zorgen dat het terrasoppervlak niet of nauwelijks mos aantrekt. Vochtige en donkere terrassen krijgen sneller een onverzorgd uiterlijk, doordat mossen en algen dit de leukste plekjes vinden. 

Voor of achter het huis?
Plaats je het terras voor het huis, er achter of er langs? Alles hangt af van hoeveel plaats je aan die zijden van je woning hebt, waar je het terras het liefst wilt hebben en ook of er toch wat zon aan kan.

Als je achtertuin niet genoeg zon krijgt omdat de voorgevel van het huis naar het zuiden gericht is en de tuin op het noorden uitkijkt, kun je overwegen om je terras aan de voorkant aan te leggen. Maar dan moet je er voor zorgen dat je daar genoeg privacy hebt.

Terras als buitenkamer
Je kan met een tuin richting noorden het terras ook dieper in de tuin leggen, op een plek waar toch genoeg zon komt. Als je dat te veraf van keuken en andere leefruimtes vindt liggen, kun je op het terras eventueel een buitenkeuken installeren. Kraantje met koud water, een lichtpunt en een stopcontact kunnen al heel veel ‘ongemakken’ oplossen.

Het stopcontact kun je gebruiken om eventueel een kleine koelkast op aan te sluiten, of een elektrische grill of barbecue. Stromend water is altijd handig, al was het maar om even een fris glas water te drinken. En een lichtpunt is leuk voor ’s avonds.

In elk geval: als je er de plaats voor hebt, is een terras je kamer buiten. En net als de kamers binnen in je huis, kun je ook deze buitenkamer inrichten zoals je zelf wil. Geniet er van!

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons