Waar mag de algemene vergadering van mede-eigenaars gehouden worden?

Op de uitnodiging voor de algemene vergadering van mede-eigenaars staat vermeld waar die gehouden wordt. Mag de syndicus deze plaats zomaar kiezen? Met welke spelregels moet hij rekening houden?

Heel wat algemene vergaderingen van mede-eigenaars gaan door in een zaaltje of café in de buurt van het appartementsgebouw. Maar bestaan er wettelijke bepalingen hieromtrent?

Wat zegt de wet?

In de wet staat er geen bepaling die aangeeft op welke plaats de algemene vergaderingen precies moeten doorgaan. Het is dan ook de syndicus die in principe de locatie kiest voor de vergaderingen. Ook de statuten kunnen regels voorschrijven.

In het gebouw?

Die locatie kan in het gebouw zelf zijn. Zo zou bv één van de mede-eigenaars zijn appartement ter beschikking kunnen stellen om daar de vergadering te houden. De vergadering zou ook kunnen gehouden worden in de gemene delen van het gebouw (zo bv. in een eventueel vergaderlokaal binnen het gebouw, in het trapportaal, enz.)

Veelal zal de syndicus echter kiezen voor een zaaltje of een accommodatie die vergaderen toelaat in de buurt van het gebouw. De eventuele kosten die verbonden zijn aan het huren daarvan zullen in de kosten worden opgenomen.

In een andere gemeente of stad

Strikt gezien hoeft de vergadering zelfs niet door te gaan in de gemeente of stad waar het gebouw is gelegen. Zo is het bv. denkbaar dat bij een gebouw dat aan zee gelegen is de algemene vergadering doorgaat op de locatie waar het merendeel van de eigenaars woont.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons