Vraagprijs v/s verkoopprijs voor vastgoed


Een koper betaalde voor een woning in het 1e kwartaal van 2014 gemiddeld 12% minder dan de initiële vraagprijs. Tot die conclusie kwam Billionhomes Analytics nadat de verschillen werden analyseert tussen initiële vraagprijzen en gerealiseerde koopsommen.


Vraagprijs v/s verkoopsprijs voor vastgoed

Billionhomes Analytics geeft een volledig geactualiseerd overzicht weer van de vraagprijzen voor vastgoed van woningen en appartementen in België. Met recente en historische vastgoed informatie over bijna 3,3 miljoen woningen worden reële en actuele statistieken gecreëerd. Dagelijks speurt de software van Billionhomes het Internet en andere bronnen af teneinde de informatie van al deze woningen bij te werken. Door het grote aantal aan gegevens worden reële en accurate informatie en analyses voorgesteld die de dagelijkse realiteit en vastgoed (prijs) evolutie weergeven. Deze vraagprijzen geven dan ook een uitstekende parameter en richtlijn weer voor wat de tendens van de huidige vastgoedmarkt in België is.


De eenvoudigste manier om vastgoedprijzen te vergelijken is online via vastgoed websites. Ook de overheid via FOD Economie geven statistieken, zij het van jaar voordien. Deze week maar gaf het FOD Economie de cijfers vrij het jaar 2013. Maar consumenten hebben sneller nood aan geactualiseerde vastgoedprijzen en analyses over hoe de vastgoedmarkt op vandaag evolueert teneinde hen toe te laten weloverwogen beslissingen te nemen voor de toekomst.


Verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs

Billionhomes analyseerde voor het 1e kwartaal van 2014 het verschil tussen de initiële vraagprijs en de gerealiseerde koopsom. Wat blijkt: de koopsom ligt gemiddeld 11,8% lager dan de initiële vraagprijs. Een koper betaalt hierdoor begin 2014 gemiddeld ruim €30.000 minder voor een woning dan de vraagprijs. Dit verschil loopt nog verder op voor woningen die langer te koop staan. Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is de afslag gemiddeld 20,4% en betalen kopers gemiddeld €52.000 minder dan de vraagprijs.


Om meer inzicht te krijgen in hoe de afwijking tussen vraag- en verkoopprijs varieert is het percentage afwijking van de initiële vraagprijs en de koopsom naar woningtype per looptijd geanalyseerd. De conclusie is dat naarmate de looptijd toeneemt de afwijking tussen vraag- en verkoopprijs ook toeneemt.


Een mogelijke verklaring voor de grote verschillen naar looptijd is de dalende markt (vraagprijzen): woningen die langer dan twee jaar te koop staan kennen reeds een gemiddelde prijsdaling van 11,2%. De woningprijzen staan meer en meer onder druk en het lijkt verstandig om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten.

Gerelateerde artikels

Mag je zelf je woning verkopen, ook al heb je een makelaar?

Wil je je huis of appartementje aan de kust verkopen nu de vastgoedmarkt in de lift zit? Misschien overweeg je dan met een vastgoedmakelaar in zee te gaan. Handig: je hoeft zelf geen bezichtigingen te organiseren of documenten in orde te brengen. Samenwerken met een makelaar is niet zo moeilijk: je ondertekent samen een contract en je makelaar gaat aan de slag om de verkoop te realiseren.
Lees meer

Kan je makelaar je huis in jouw naam verkopen?

Je doet een beroep op een vastgoedmakelaar voor de verkoop of verhuur van je huis of appartement. Mag de makelaar dan zelf beslissen om de verkoops- of verhuurovereenkomst in jouw naam en voor jouw rekening te ondertekenen?
Lees meer

5 tips voor een succesvolle home-staging!

Het is bewezen dat een woning die te koop of te huur staat meer kans heeft om de aandacht te trekken als deze wordt uitgelicht met professioneel ogende foto’s die onder meer de illusie van grotere volumes wekken.
Lees meer

Veel gestelde vragen rond het Coronavirus: wat zijn de gevolgen voor de vastgoedmarkt?

Zoals vele sectoren, ondervindt ook de vastgoedsector hinder door het coronavirus. Maar wat betekent dit voor jou? Enkele antwoorden op de meest gestelde vragen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons