Vooral huizen worden duurder

Huizen (+3,9%), villa's (+2,8%) en appartementen (+1,4%) werden in de eerste zes maanden allemaal duurder.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de FOD Economie.

Tijdens het eerste halfjaar van 2016 bedroeg de gemiddelde prijs van een gewoon woonhuis in België 207.721 euro. Dat is 3,9 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2015. Het jaar voordien was er een stijging met 2,0 procent.

Villa’s werden 2,8 procent duurder en kostten gemiddeld 346.713 euro. Dat werd voorafgegaan door een stijging met 2,8 procent.

Een gemiddeld appartement werd verkocht voor 222.381 euro en werd daarmee 1,4 procent duurder in één jaar tijd. Het voorafgaande jaar was er zelfs een toename met 4,1 procent.

De FOD Economie beschikt als gevolg van de invoering van een nieuw informaticasysteem nog niet over de prijzen voor bouwgronden.

Met een inflatie die dit jaar naar de 2 procent gaat, mag men vastgoed dus nog steeds waardevast noemen.

De verklaring voor de verdere stijging is niet ver te zoeken. Hypothecaire rente is naar een historisch dieptepunt gezakt.

Notarissen versus FOD Economie
Midden juli publiceerden de notarissen reeds hun prijzen voor de eerste zes maanden van 2016. Zij meldden een prijsstijging voor woonhuizen en villa’s samen van 0,3 procent en een stijging voor appartementen met 2,5 procent. 

Van waar komt het verschil? De notarissen tellen de transacties wanneer de gegevens van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst elektronisch worden ingebracht. Dat gebeurt vrijwel onmiddellijk na die ondertekening.

De FOD Economie daarentegen baseert zich op het ogenblik dat de akte bij de notaris wordt ondertekend. Dat gebeurt gemiddeld drie à vier maanden na de ondertekening van de verkoopsovereenkomst. Dat betekent dat zowat de helft van de transacties die in de eerste helft van 2016 bij FOD in de cijfers zitten, bij de notarissen al in de cijfers over de tweede helft van 2015 waren opgenomen.

Op zeer korte termijn (van maand tot maand) kunnen de prijzen van woningen sterk schommelen.

Regio's
In Vlaanderen werden woonhuizen 2,9 procent duurder, villa's gingen 0,2 procent hoger, maar voor appartementen was er daling met 0,5 procent.

In Brussel werden huizen 4,6 procent duurder. Ook appartementen gingen hoger (+4%) maar villa's werden fors goedkoper (-12,5%).

In Wallonië werden zowel woonhuizen (+1,7%), villa's (+4%) en appartementen (+4,8%) duurder.

Op zaterdag 3 september 2016 gaat de Tijd Vastgoedgids uitvoerig in op de evolutie van de vastgoedprijzen, gebaseerd op de gedetailleerde cijfers van de notarissen. Er gaat extra aandacht naar het investeren in vastgoed, van een gewoon appartement tot een hotelkamer of een studentenkot. Er zijn ook prognoses van een panel van 18 vastgoedexperten van De Tijd.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons