Vooral huizen worden duurder

Huizen (+3,9%), villa's (+2,8%) en appartementen (+1,4%) werden in de eerste zes maanden allemaal duurder.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de FOD Economie.

Tijdens het eerste halfjaar van 2016 bedroeg de gemiddelde prijs van een gewoon woonhuis in België 207.721 euro. Dat is 3,9 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2015. Het jaar voordien was er een stijging met 2,0 procent.

Villa’s werden 2,8 procent duurder en kostten gemiddeld 346.713 euro. Dat werd voorafgegaan door een stijging met 2,8 procent.

Een gemiddeld appartement werd verkocht voor 222.381 euro en werd daarmee 1,4 procent duurder in één jaar tijd. Het voorafgaande jaar was er zelfs een toename met 4,1 procent.

De FOD Economie beschikt als gevolg van de invoering van een nieuw informaticasysteem nog niet over de prijzen voor bouwgronden.

Met een inflatie die dit jaar naar de 2 procent gaat, mag men vastgoed dus nog steeds waardevast noemen.

De verklaring voor de verdere stijging is niet ver te zoeken. Hypothecaire rente is naar een historisch dieptepunt gezakt.

Notarissen versus FOD Economie
Midden juli publiceerden de notarissen reeds hun prijzen voor de eerste zes maanden van 2016. Zij meldden een prijsstijging voor woonhuizen en villa’s samen van 0,3 procent en een stijging voor appartementen met 2,5 procent. 

Van waar komt het verschil? De notarissen tellen de transacties wanneer de gegevens van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst elektronisch worden ingebracht. Dat gebeurt vrijwel onmiddellijk na die ondertekening.

De FOD Economie daarentegen baseert zich op het ogenblik dat de akte bij de notaris wordt ondertekend. Dat gebeurt gemiddeld drie à vier maanden na de ondertekening van de verkoopsovereenkomst. Dat betekent dat zowat de helft van de transacties die in de eerste helft van 2016 bij FOD in de cijfers zitten, bij de notarissen al in de cijfers over de tweede helft van 2015 waren opgenomen.

Op zeer korte termijn (van maand tot maand) kunnen de prijzen van woningen sterk schommelen.

Regio's
In Vlaanderen werden woonhuizen 2,9 procent duurder, villa's gingen 0,2 procent hoger, maar voor appartementen was er daling met 0,5 procent.

In Brussel werden huizen 4,6 procent duurder. Ook appartementen gingen hoger (+4%) maar villa's werden fors goedkoper (-12,5%).

In Wallonië werden zowel woonhuizen (+1,7%), villa's (+4%) en appartementen (+4,8%) duurder.

Op zaterdag 3 september 2016 gaat de Tijd Vastgoedgids uitvoerig in op de evolutie van de vastgoedprijzen, gebaseerd op de gedetailleerde cijfers van de notarissen. Er gaat extra aandacht naar het investeren in vastgoed, van een gewoon appartement tot een hotelkamer of een studentenkot. Er zijn ook prognoses van een panel van 18 vastgoedexperten van De Tijd.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag