Voor hoelang kan je een garagebox verhuren?

Je bent eigenaar van één of meerdere garageboxen die je wil verhuren. Voor hoelang kan je zo’n contract precies aangaan? Met welke spelregels moet je allemaal rekening houden?

Als je een garagebox verhuurt gelden de wettelijke regels die van toepassing zijn op het verhuren van woningen waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft niet. Er gelden dan ook totaal andere regels wat betreft de duur van zo’n overeenkomsten.

Bepaalde duur
Je kan zo’n overeenkomst vooreerst voor een bepaalde duur afsluiten (bv. voor een jaar, twee jaar enz). Kom dan meteen overeen dat de overeenkomst van rechtswege en zonder ingebrekestelling op de einddatum eindigt. Deed je dat niet stuur dan sowieso een opzegbrief. Bij gebreke daaraan riskeer je namelijk dat de overeenkomst verlengd wordt. Tenzij je andere afspraken maakte kan je zo’n overeenkomst voor bepaalde duur tijdens de looptijd daarvan overigens niet opzeggen.

Onbepaalde duur
Je kan de huurovereenkomst ook voor een onbepaalde duur afsluiten. In dat geval kan je in het huurcontract overeenkomen welke opzegtermijn moet worden nageleefd om de overeenkomst te beëindigen. Je kan die termijn zelfs laten verschillen voor de huurder en de verhuurder. Op dat vlak beschik je over een grote contractuele vrijheid.

Er staat niets op papier
Staat er niets op papier dan wordt zo’n huurovereenkomst aangegaan voor onbepaalde duur. Elk van de partijen kan deze dan beëindigen door een opzegtermijn van één maand na te leven.

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons