Voor- en nadelen van een vitrokeramische kookplaat

Heb je plannen om een nieuwe keuken te laten installeren? Dan moet je heel wat knopen doorhakken. Van de kleuren en materialen van de kastjes tot de elektrische toestellen. Heb je al een idee welk type kookplaat je precies wilt? Wij schotelen je in dit artikel alvast de voor- en nadelen van vitrokeramische kookplaat voor.

Er bestaan verschillende soorten kookplaten. Vroeger kookten we nagenoeg allemaal op gas of een elektrisch vuur. Vandaag heb je ook nog eens de keuze uit een inductiekookplaat of vitrokeramisch elektrisch vuur. Een vitrokeramisch vuur is eigenlijk de opvolger van de klassieke elektrische kookplaat. Het grootste verschil is dat het volledig vlak is én sneller opwarmt.

Voordelen

Een klassieke vitrokeramische kookplaat is niet duur in aankoop en gaat behoorlijk lang mee. Net zoals een inductiekookplaat is een vitrokeramische kookplaat volledig vlak en dus erg makkelijk te onderhouden. Het is wel een must om overgekookte soep of saus zo snel mogelijk weg te vegen met een vochtige doek. Vitrokeramisch glas barst niet snel. Het is namelijk gehard. Je moet er al een erg zwaar voorwerp op laten vallen. Er bestaan vitrokeramische kookplaten met meerdere kookzones per kookpit. Vitrokeramische kookplaten met tiptoetsen zijn helemaal egaal en dus het meest hygiënisch én onderhoudsvriendelijk. Dankzij de restwarmte-indicator kun je heel eenvoudig aflezen dat een kookplaat na het koken nog warm is. De restwarmte is ideaal om je voeding nog even warm te houden zonder dat het je energie kost. Een vitrokeramische kookplaat oogt erg strak en past daardoor in nagenoeg elke keuken.

Nadelen

Een vitrokeramisch vuur is in verbruik iets duurder als een kookplaat op aardgas. Bovendien heb je flink wat energieverlies. Net omdat een vitrokeramisch vuur veel energie verbruikt, is het aangeraden om andere apparaten op een andere elektriciteitsgroep aan te sluiten. In vergelijking met een gasvuur of inductievuur duurt het veel langer vooraleer er een hoge temperatuur bereikt is. Een keramisch vuur blijft erg lang warm. Oppassen voor kinderhandjes! Je potten en pannen moeten een erg vlakke bodem hebben.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons