Voor- en nadelen van een open en gesloten keuken?

Tegenwoordig is een open keuken erg in. Aantrekkelijk, want dankzij het rechtstreekse contact met de woonkamer wordt zo’n keuken steeds meer een leefruimte voor het hele gezin. Een open keuken heeft niet alleen pluspunten, er zijn ook enkele minpunten. Wij zetten de voor- en nadelen van een open en gesloten keuken op een rij.

Open keuken: een trend

Een open keuken is hip en maakt tegenwoordig vaak deel uit van de leefruimte: een plek waar het hele gezin samenkomt. Maar laat je niet verblinden door deze trend, er zijn ook wel degelijk nadelen aan zo’n open keuken. Wij leggen de minpunten naast de pluspunten. 

Voordelen van een open keuken

Je hebt het gevoel dat je keuken groter is, ook al is dat soms maar een illusie.
 Je houdt makkelijker contact met de andere ruimtes, bewoners of gasten vanuit een open keuken. Zo hoef je niets van de pret te missen.
 Je kunt de kinderen in de andere ruimte beter in de gaten houden.
 De open keuken kan zo ook dienst doen als ontvangstruimte met aperitief, terwijl jij verder het voorgerecht bereidt. 

Nadelen van een open keuken

De kookgeurtjes verspreiden zich gemakkelijk door het hele huis. Niets laten aanbranden, is dus de boodschap!
 Vocht, dat vaak gecreëerd wordt tijdens het koken, bereikt andere ruimtes in huis. Ventilatie is daarom een must.
 Geluiden die gecreëerd worden tijdens het koken, bijvoorbeeld het geluid van de dampkap of de magnetron, kunnen storen in nabije ruimtes.
 Je moet de keuken steeds mee verwarmen met de andere ruimte. Je kunt deze dus niet afsluiten om bijvoorbeeld na de maaltijd energie te besparen. 

Gesloten keuken: steeds minder populair

Je ziet steeds minder gesloten keukens in de moderne woningen. Waren ze echt zo onhandig of zijn mensen gewoon zo trendgevoelig? Volgens ons hebben gesloten keukens niet enkel nadelen, maar zeker ook voordelen. 

Voordelen van een gesloten keuken

Je kunt je duidelijk afscheiden van de rest van het huis voor een ontspannende kooksessie. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over het storen van andere personen in huis.
 Geurtjes uit de keuken zullen in de keuken blijven hangen of de ruimte enkel verlaten via een raam of ventilatiesysteem.
 Je kunt lawaai maken zoveel je wilt in je keuken. Je kunt dus gerust de afwasmachine laten draaien zonder dat iemand er last van heeft.
 Een afsluitbare keuken is hygiënischer, omdat etensresten en bacteriën zich niet verspreiden door de rest van je huis. 

Nadelen van een gesloten keuken

In een open keuken kun je je gasten makkelijker ontvangen aan je kookeiland of interactie met gasten behouden tijdens een etentje. Dat kan hier niet.
 Koken in een gesloten keuken kan eenzaam zijn, omdat je het contact met je medebewoners verliest tijdens het koken. 

Kun je nog steeds niet kiezen? Dan kun je ook nog kiezen voor een half open of half gesloten keuken. Probeer een open keuken iets meer af te sluiten van de rest van de ruimtes in huis of net een volledig gesloten keuken voor een deel open te maken. Voel je dus zeker niet beperkt in je keuze! 

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons