Vloerverwarming: welke vloerbedekking kiezen… en welke zeker vermijden?

Als vloerverwarming op lange termijn aanzienlijke besparingen mogelijk maakt, is het essentieel om te kiezen voor een warmtegeleidende vloerbedekking…

Vloerverwarming werkt met stralen. De coating moet de warmte dus zo gelijkmatig mogelijk kunnen verdelen.

Tapijt en parket: over het algemeen te vermijden
Tapijt en zelfs parket bevatten vaak een luchtspleet die een belemmering vormt voor de verspreiding van warmte. Sommige parketvloeren gaan echter goed samen met vloerverwarming, mits je voor de juiste houtsoort kiest en de voorkeur geeft aan smalle planken. Eik, teak of dennen worden aanbevolen, terwijl esdoorn of beuk veel minder wordt aangeraden. Deze houtsoorten zijn immers gevoelig voor hitte en kunnen vervormen.

Steen, een natuurlijke warmtegeleider
Natuursteen of keramische tegels zijn ideale materialen voor wie vloerverwarming wil. Ze hebben twee voordelen: aan de ene kant zijn ze bijzonder resistent, terwijl ze niet snel barsten, en aan de andere kant worden ze gekenmerkt door hun perfecte warmtegeleiding. Wees echter voorzichtig bij het plaatsen van de tegels: ze moeten even groot zijn en de voegen moeten recht zijn om het ontstaan van kleine scheuren of spleten te voorkomen.

Vergeet de vloer niet te isoleren
Om warmteverlies, is het raadzaam om je vloer te isoleren alvorens je het hydraulisch systeem installeert. De warmte wordt langs boven en onder uitgestraald en dus is een goede isolatie van de vloer van tel voor optimale prestaties van je vloerverwarming.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons