Vloerverwarming: do or don’t?

Voor of tegen vloerverwarming, de meningen lopen vaak uiteen. O!blog zet alles eens op een rijtje om al dan niet voor vloerverwarming te kiezen. Vloerverwarming vind je in bijna elke nieuwbouwwoning aanwezig. Ook bij grote renovatieprojecten kiezen particulieren en projectontwikkelaars steeds vaker voor vloerverwarming.

Alles heeft zijn voor- en nadelen, ook vloerverwarming. Het grootste nadeel van vloerverwarming is dat het een traag systeem is. De leidingen waar het warme water doorheen stroomt, liggen in een dikke laag chappe. De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet ‘s nachts. Een radiator werkt veel sneller. Je komt thuis, steekt het toestel aan en binnen enkele minuten is de ruimte aan het opwarmen. 

Dat probleem trekt zich ook door naar de slaapkamer. Dat is een ruimte waar je geen constante verwarming nodig hebt. Daarom werken de meeste mensen met een gecombineerd systeem van vloerverwarming en radiatoren. Vloerverwarming biedt echter ook heel wat voordelen in vergelijking met de klassieke radiatoren en convectoren. 

Esthetisch verantwoord
Geen storende verwarmingselementen meer die een pak plaats innemen. Praktisch, want hierdoor kan je de ruimte helemaal vrij indelen en is er meer plaats voor kasten en opbergruimte. Bovendien heeft vloerverwarming geen onderhoud of reiniging nodig. Best handig!

Gezondheid en veiligheid
Een radiator in werking brengt een beweging van warme en koude lucht teweeg en creëert een tochtgevoel. Die tocht neemt ook stof mee, een gesel voor mensen met ademhalingsproblemen en allergieën. 

Vloerverwarming is bovendien veilig voor kinderen, door de lage temperatuur. Een radiator loopt al snel op naar 70 graden, de radiator of de leidingen aanraken kan pijnlijke gevolgen hebben. Vloerverwarming gaat echter nooit boven de 29 graden aan het vloeroppervlak. 

Comfortabel
Dit hoeven we je niet uit te leggen. Vloerverwarming is lekker warm aan de (blote) voeten. Bovendien verspreidt de warmte zich van beneden naar boven op een egale manier. Tegen de vloer is het dus warm en aan het plafond koeler. Bij radiatoren en convectoren verspreidt de lucht zich minder egaal en is het warmer bovenin de kamer dan onderaan.

Energiebesparing
Wist je dat je met vloerverwarming tot 12 procent kan besparen op je energiefactuur? En daar is een technische, maar logische verklaring voor.

Om tot een aangename gevoelstemperatuur te komen, moet je rekening houden met 2 factoren: de warmte van de wanden van de ruimte en de effectieve temperatuur van de ruimte. Wij, mensen, stralen warmte af naar de ruimte. Hoe kouder de ruimte, hoe meer warmte we afstralen en hoe kouder we ons voelen. 

In bovenstaand voorbeeld streven we naar een gevoelstemperatuur van een aangename 20° Celcius. In de linkerafbeelding zie je een ruimte met radiatoren, rechts met vloerverwarming. De temperatuur van de wanden is in beide situaties hetzelfde, behalve de temperatuur van de vloer. Die is bij vloerverwarming 8 graden warmer (26° in plaats van 18°C). De gemiddelde temperatuur van alle wanden is bij vloerverwarming (19°C) dus hoger, dan bij radiatoren (17°C). Om tot een gevoelstemperatuur van 20 graden te komen moeten we de kamer met vloerverwarming opwarmen tot 21 graden, die met radiatoren tot 23 graden. 

Een verschil van 2 graden lijkt dan wel niet veel, maar het scheelt al snel 12% op je factuur. De iets hogere installatiekost van vloerverwarming haal je er dus zonder moeite uit. 

Bovendien is de lage temperatuur van vloerverwarming een groot voordeel voor het rendement van je condensatieketel of de COP (de coefficient of performance) van je warmtepomp. 

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons