Vloeren in gepolijst beton: esthetisch, economisch en onderhoudsvriendelijk

De laatste jaren is gepolijst beton (ook wel gepolierd of gevlinderd beton genoemd) als vloerbedekking in privéwoningen ondermeer door de lofttrend aan een opmars bezig. De heer Roseau, eigenaar van een woning in Waals‑Brabant, heeft gekozen voor dit type vloer waardoor zijn thuis een uitgesproken hedendaagse uitstraling heeft.

Als wij vragen waarom hij gekozen heeft voor een vloer in gepolijst beton aarzelt de heer Roseau geen seconde. “Mijn echtgenote en ikzelf waren beiden verliefd geworden op dit soort vloeren … En de meer rationele factoren – die natuurlijk ook een rol speelden – hebben meteen bevestigd dat ons enthousiasme verantwoord was!” De vloeren in gepolijst beton voldeden immers aan alle wensen van de eigenaars: een uitgesproken hedendaags materiaal, duurzaam, onderhoudsvriendelijk en budgetvriendelijk. “Beton beantwoordde aan al onze eisen, vooral omdat we gekozen hadden voor vloerverwarming … De massa van het beton en zijn uitstekende thermische inertie bleken bijkomende troeven.”

De heer Roseau kreeg prima advies van een gespecialiseerd aannemer en is heel tevreden met zijn keuze. Ondertussen is er twee jaar verstreken sinds de vloer geplaatst werd en alles ziet er perfect uit. “Ik weet dat sommige klanten klagen over scheuren die eventueel kunnen ontstaan in betonnen vloeren maar wij hebben geen enkele onaangename verrassing gehad … Ik heb wel ingestemd met de plaatsing van voegen waar de aannemer dit aangeraden heeft. Deze voegen storen mij helemaal niet, ze dragen bij tot de kwaliteit van de vloer en op esthetisch vlak geven ze een bepaald ritme aan de woning. En omdat een gewaarschuwd man er twee waard is: vraag altijd referenties aan uw toekomstige aannemer. Vraag hoeveel betonnen vloeren hij al geplaatst heeft bij particulieren en vraag enkele adressen zodat u ter plaatse het resultaat kunt bekijken.”

Eén van de meest comfortabele materialen
De heer Roseau is ook opgetogen over het reële comfort dat een vloer in gepolijst beton biedt en volgens zijn ervaring is dit type vloer ook heel aangenaam om blootsvoets op te lopen: “Het gladde oppervlak van het beton voelt heel zacht aan en bovendien is het fris in de zomer en warm in de winter … Een waar genot het hele jaar door!” Hieruit blijkt dat de voordelen van de thermische inertie van beton meer zijn dan een louter theoretisch gegeven. 

Beton heeft een positieve invloed op de levenskwaliteit van de bewoners. Wat het onderhoud betreft, vergelijkt de heer Roseau vloeren in gepolijst beton met andere hoogwaardige materialen zoals parket of natuursteen, die ook een kleine inspanning vragen om ze lang in goede staat te houden. “Het onderhoud is noodzakelijk maar uiterst eenvoudig: een keer per week wordt onze vloer schoongemaakt met water en een speciaal product dat lijkt op groene zeep. En natuurlijk laat ik de vloer binnen enkele jaren opnieuw in de was zetten … Dat is alles. Beton vergt dus niet meer onderhoud dan andere hoogwaardige vloeren.”

Alles is mogelijk
Een betonnen vloer is ook wat de prijs betreft een interessante keuze. De totaalprijs hangt natuurlijk af van verschillende factoren die elkaar wederzijds beïnvloeden. Het is duidelijk dat een vloer in gepolijst beton niet erg geschikt is voor piepkleine kamertjes die moeilijk toegankelijk zijn, voor kamers met veel tussenwanden of voor vloeren met gevarieerde en complexe vormen. Een vloer in gepolijst beton is goedkoper voor een volledige benedenverdieping van een woning of voor een ruime woonkamer. En dit is duidelijk het geval bij de heer Roseau, die zijn vloer in gepolijst beton heeft kunnen plaatsen voor een bedrag van ca. 65 euro per vierkante meter. “Een bijzonder redelijke prijs als men rekening houdt met alle voordelen die het beton biedt. En dan vermelden we er nog niet bij dat deze vloer voor altijd uniek en persoonlijk zal blijven!” In functie van de moeilijkheidsgraad van de realisatie en/of de wensen van de klant variëren de gemiddelde prijzen tussen 65 en 85 euro per vierkante meter.

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons